Încep problemele la hidrocentrala Porțile de Fier? Un grup va funcționa la jumătate de capacitate până la sfârșitul anului

Hidroagregatul cu nr 4 al centralei hidroelectrice de la Porțile de Fier 1  va funcționa la putere redusă, până la finalul anului, potrivit datelor Transelectrica.

Între 1 iulie și 31 decembrie, hidroagregatul 4 al centralei va funcționa la o putere redusă de 100 MW, aproape jumătate față de capacitatea nominală de 194 MW. Motivul: “Reducere de putere 94.4MW.  Functionare la P=100MW, din cauza problemelor apărute în sistemul de reglaj al turbinei”.

Potrivit unor surse apropiate situației, specialiștii companiei încearcă să rezolve problemele de reglaj dar, dacă situația apărută nu se va rezolva, va fi nevoie de o intervenție mai amplă, care presupune desfacerea grupului. Intervenția ar avea efecte financiare diminuate pentru companie, dacă s-ar face în viitorul apropiat, din cauza debitelor foarte mici ale Dunării de acum.

În plus, potrivit surselor noastre, grupurile sunt aproape de finalul ciclului de viață al celebrei și controversatei retehnologizări contractate la finalul anilor ’90. Vă aducem aminte că, în 1997 a fost semnat contracctul pentru modernizarea hidrocentralelor de la Porţile de Fier între fintre firma elveţiană Sulzer Hydro, (ulterior VA Tech Hydro, ulterior Andritz) şi compania Hidroelectrica

Contractul pentru modernizarea centralei de la Porţile de Fier I a fost atribuit, prin încredinţare directă, pentru 150 de milioane de dolari. A fost ulterior suplimentat, la fel ca şi cel atribuit, ulterior, aceleiaşi firme, Sulzer/Va Tech, pentru modernizarea hidrocentralei de la Porţile de Fier 2, când de la 98 de milioane de dolari s-a ajuns la 200, potrivit relatărilor din presă.

Modernizarea de la Porțile de Fier 1 presupunea creșterea puterii pe fiecare grup, de la 174 la 194 MW. Grupurile au fost modernizate începând cu anul 2000 și apoi au început să curgă problemele. Modificarea profilului palei de la rotor a generat probleme de cavitaţie (apa „muşcă” din metal şi îl deteriorează), capul de distribuţie s-a uzat nepermis de mult şi a fost schimbat la toate cele şase grupuri modernizate, deşi, anterior modernizării, în 30 de ani a fost schimbat o singură dată unul, din cauza uzurii. În mai multe rânduri, grupurile au fost oprite, pentru a putea fi reparate. Au fost procese, și acum mai este în derulare un arbitraj.

Modernizarea de la Porţile de Fier a costat, în total 1,1 miliarde de euro (estimare a fostului administrator Remus Borza) iar grupurile se apropie de perioada de 25 de ani de funcționare. De aceea, compania ar fi aprobat deja o notă, la nivelul conducerii, pentru o nouă retehnologizare care ar trebui făcută. Potrivit surselor noastre, ar urma să fie comandat în curând și un studiu de fezabilitate în acest sens.

Hidrocentrala de la Porțile de Fier este cea mai mare din România, cu șase grupuri de câte 194 MW foecare. Centrala are o producție medie anuală de circa 5,2 TWh/an.

2 Comments

  1. Dezvoltarea ICEMENERG pentru a avea capacitatea execuției SF precise,discrete,fără că alții să facă așa cum au făcut( că să aibă mereu de lucru) cu costuri infinitezimale ,a fost ORGOLIIS refuzată de conducerile companiilor de energie,inclusiv de miniștrii care s-au succedat din 2004 până în 2014,( perioada în care eu am condus institutul falimentar în 2004 ca societate comerciala privatizabilă la INCD cu bani în bancă) Am fost medaliat cu dosare civile și penale care m-au tocat patru ani,! Nu am murit,am ieșit întărit,iar Dl Prisecaru,secretar de stat pe cercetare la Ministerul condus de Burduja a promis ceva! Poate și FACEM ceva,încă se mai poate,! Să nu mai plătim ca slugile inerte iar țară să fie părăsită în continuu! Că nu avem bani,auzi! Recitiți ce scrie mai sus și vedeți unde sunt banii! E bine?

  2. Eu am lucrat peste 12 ani în sistem va pot spune ca problemele cu cavitatia la rotoarele turbinelor a apărut după ce sa modificat curba de încărcare la pornire hidrogeneratoarelelor la toate turbinele unde sa încercat modificarea palele rotoarelor au început sa apară fisuri .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.