Încep lucrările de construcție la gazoductul Tuzla-Podișor, folosit pentru viitoarele gaze din perimetrul offshore Neptun. “Statul își îndeplineşte ultima obligaţie legată de începerea exploatării gazelor” VIDEO

Gazoductul Tuzla-Podişor este un obiectiv strategic şi va contribui semnificativ la creşterea securităţii în aprovizionarea cu gaze naturale a României, a declarat vicepremierul Marian Neacşu, citat de Agerpres. El a participat, vineri, la Palatul Victoria, la ceremonia de semnare a ordinului de începere a lucrărilor la gazoductul Tuzla-Podişor.

„Apreciem că, prin semnarea ordinului de începere a lucrărilor pentru gazoductul Tuzla-Podişor, statul român, prin Transgaz, îşi îndeplineşte, practic, ultima obligaţie, legată de începerea exploatării gazelor naturale în perimetrele offshore ale Mării Negre. Acest proiect, care valorează aproximativ 500 de milioane de euro, este veriga esenţială care va face legătura între resursele de gaze naturale exploatate din perimetrul Neptun Deep şi coridorul BRUA. Astfel va fi asigurată posibilitatea transportului gazelor naturale prin interconectoarele existente. Cel mai important, însă, este că gazele exploatate de către OMV Petrom şi Romgaz în Marea Neagră vor putea ajunge în Sistemul naţional de transport şi, implicit, în fiecare localitate din România care are acces la reţeaua de gaze naturale”, a explicat Marian Neacşu.

El a subliniat că gazoductul Tuzla-Podişor este un obiectiv strategic şi din altă perspectivă.

„Va putea transporta şi cele 15 miliarde de metri cubi de gaze naturale care vor ajunge în România din zona Mării Caspice prin terminalele aflate în Turcia şi Grecia. Este un obiectiv inclus pe lista de proiecte de interes comun a Uniunii Europene, finanţat prin Fondul de modernizare cu 85 de milioane de euro. Restul de finanţare se va asigura printr-un montaj financiar”, a mai declarat Neacşu.

Prin acest gazoduct, a adăugat acesta, Transgaz va contribui semnificativ la creşterea securităţii în aprovizionarea cu gaze naturale a României, la diversificarea surselor de aprovizionare, la dezvoltarea social-economică a zonelor traversate.

„Este un proiect cu impact socio-economic major, care va duce la apariţia de noi locuri de muncă atât în perioada de implementare a proiectului, cât şi în perioada de operare. (…) Va alimenta cu gaze circa 200.000 de locuitori şi sute de instituţii publice”, a completat Neacşu.

Vicepremierul a reiterat faptul că securitatea energetică este o prioritate a acestei guvernări.

„Guvernul României a făcut şi va continua să facă paşi fermi în vederea îndeplinirii acestei priorităţi. De aceea, premierul şi toţi membrii Guvernului vor susţine în continuare şi toate celelalte investiţii necesare dezvoltării strategice sustenabile a infrastructurii naţionale de transport a gazelor naturale, a creşterii rolului României în sectorul energetic regional, european şi internaţional”, a evidenţiat Neacşu.

Proiectul constă în construcția unei conducte în lungime de peste 308 kilometri între Tuzla, locul de unde vor fi preluate la țărm gazele din Neptun Deep, și stația de comprimare Podișor din județul Giurgiu. Contractele de transport al gazelor pe noul gazoduct, între Transgaz și concesionarii OMV Petrom și Romgaz, au fost semnate în martie, după finalizarea cu succes a procedurii obligatorii angajante de rezervare de capacitate.

Săptămâna viitoare este așteptatp decizia finală de investiție pentru extracția gazelor din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, din partea OMV Petrom. Câmpul are rezerve de circa 100 de miliarde de metri cubi de gaze și va fi exploatat împreună cu Romgaz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *