Încep din nou denunţările de contracte de energie electrică. Traderii rup contractele şi plătesc penalităţi, dar tot câştigă

Practica denunţării contractelor pe piaţa de energie electrică, situaţie care a apărut la începutul anului trecut, din cauza crizei de pe piaţă, a reapărut acum, dar noutatea este că sunt denunţate contracte trader-furnizor.

Situaţia a fost explicată zilele trecute de Petre Stroe, director al MET Energy România, sucursala din România a grupului MET, cu baza în Ungaria, firmă care a ajuns în top 5 pe piaţa de furnizare în regim concurenţial

„Tocmai am păţit acest lucru. Un furnizor de la care achiziţionam energie, respectiv EFT, a reziliat în luna noiembrie contractul cu noi pentru 2019, pentru o cantitate de 5 MW, astfel că am fost nevoiţi să achiziţionăm energie la preţ mai mare acum, din piaţă. S-au plătit penalităţi, însă plata acestora a fost mai convenabilă decât livrarea energiei. Ei au respectat reglementarea, însă nu este moral”, a spus Stroe.

El a explicat că acest contract denunţat prevedea achiziţia de energie pentru tot anul viitor, energie pe care apoi MET a contractat-o pentru consumul clienţilor săi finali. „Este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru, când se denunţă contracte pentru energie pe care furnizorul să o livreze consumatorului final”, a spus Stroe. Penalitatea acoperă o lună de livrare, dar diferenţa de preţ este mai mare, astfel încât traderul, chiar dacă plăteşte penalitatea, câştigă pentru că re-vinde apoi energia la preţul de acum, mult mai mare decât cel din contractul pe care l-a denunţat.

În opinia lui Stroe, ANRE, ar trebui să modifice reglementările astfel încât fie să fie imposibilă denunţarea unilaterală a contractelor, fie ca penalităţile să fie mult mai mari.

Situaţia a fost confirmată şi de un alt mare furnizor, de data aceasta unul dintre cei patru FUI, care s-a trezit în situaţia de a-i fi reziliat contractul pentru energie cumpărată care urma să fie furnizată clienţilor finali. „‘A doua zi după ce am primit notificarea de reziliere, am văzut aceeaşi cantitate de energie scoasă la vânzare în piaţă, de acelaşi vânzător, la un preţ mult mai mare”, a spus un director din cadrul unuia dintre cei patru furnizori de ultimă instanţă, care nu a dorit să fie citat.

Preţurile la energie electrică au crescut accelerat în ultima jumătate de an. Astfel, dacă în luna iulie a acestui an preţul mediu al pieţei spot era de 181 de lei, deci în doar patru luni, în noiembrie el era cu circa 100 de lei/MWh mai mare, media lunii ajungând la 282 de lei. Creşteri de preţ s-au înregistrat pe toate pieţele la termen operate de OPCOM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *