Încălzirea Bucureștiului este “într-o situație critică” – Claudiu Crețu, Termoenergetica

Directorul companiei Termoenergetica, Claudiu Crețu, spune că sistemul de termoficare din București este într-o situație critică și că Primăria Capitalei încă are probleme cu banii.

„Spun asta de 2-3 ani cel puţin. Este nevoie de investiţii consistente şi de modernizarea sistemului. Privind către fondul de modernizare, pentru a putea fi eligibili pentru fonduri europene, pentru oricare finanţări, rambursabile sau nerambursabile, trebuie să avem o companie fără probleme, ieşită din insolvenţă, fără datorii, bancabilă. Din păcate Primăria Municipiului Bucureşti încă are probleme financiare. Sperăm să intrăm în normalitate cu plăţile în perioada următoare, să facem faţă provocărilor care urmează, adică preţurile mai mari la gaze şi certificate de carbon şi în ultimul ceas să accesăm fonduri ca să avem investiţii noi. Nu putem încălzi Bucureştiul în următorii ani fără gaz, dar putem integra tehnologiile. (…) Din fondul de modernizare 10d pregătim proiecte în acest moment, incusiv în partea de transport şi distribuţie. Este important să automatizăm şi să digitalizăm acest sistem. Inclusiv PNRR-ul are 2 cuvinte cheie: verde şi digital”, a spus Claudiu Creţu.

El a participat la conferința “Energia în priză”, organizată de ziarul Bursa.

Crețu, care înainte de a fi șef la Termoenergetica a fost administrator special al producătorului de energie electrică și termică Electrocentrale București, a făcut câteva considerații și despre starea sistenului de generare de energie.

„Din păcate, în ultimii 10 ani, nu s-au făcut investiţii, iar acum, în ultimii doi ani, vedem că România a devenit importator net de energie electrică. Dacă am fi avut investiţii şi în cogenerarea de înaltă eficienţă am fi avut poate sute de MW, poate un GW, în aceste capacităţi, am fi stat mult mai bine în ceea ce priveşte securitatea energetică şi preţul. Dacă oferta ar fi fost mai mare, dacă am fi avut capacităţi, preţul energiei ar fi fost mai mic.

În 2021, ce facem: văd în presă că se vorbeşte nu doar de preţuri, ci şi de lipsa energiei. Se vorbeşte despre lipsa gazelor naturale şi lipsa gazelor conduce la un preţ mai mare, este o lipsă a gazelor naturale pentru că aceste capacităţi pe care încă le mai avem şi încă mai funcţionează sunt ineficiente, sunt energofage, deci consumăm gazul ineficient şi asta ne duce într-o situaţie de insecuritate energetică”, a mai spus Crețu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *