Încă o șansă pentru compensarea cantitativă integrală a prosumatorilor. Legea se dezbate acum în Parlament.

În această perioadă se dezbate în Parlament legea pentru aprobarea OUG 143/2021, emisă de Guvern la finalul anului trecut, iar unele dintre dezbateri vizează și introducerea de amendamente care să reglementeze clar regimul compensării cantitative pentru prosumatori.

Mai precis, ANRE a trimis o observație Parlamentului, cu cele două posibilități prin care s-ar putea aplica compensarea pentru prosumatori. Prima este aceea că se face compensare cantitativă doar la nivelul de preț al energiei active, adică prosumatorul plătește tarifele de rețea și taxele atunci când își ia înapoi din rețea, pentru consum, ce a injectat anterior. În ce-a doua, care este practic adevărata compensare în regim 1:1, prosumatorul este facturat doar pe diferența de kWh dintre ce a consumat din rețea și ce a livrat, cu alte cuvinte își poate extrage din rețea fără niciun cost ce a injectat anterior.

În ambele variante a rămas propunerea ca energia injectată să poată fi consumată de prosumator în termen de doi ani.

ANRE nu are însă drept de inițiativă legislativă, așadar trebuie ca un parlamentar să își însușească aceste observații și să propună un amendament care să explice foarte clar în lege cum se face compensarea. Deocamdată, legea se dezbate la Comisii în Senat, urmează dezbaterea la nivelul Camerei Deputaților, care este decizională.

Iată observațiile ANRE, obținute de noi din lista amendamentelor depuse:

“Propunere ANRE (Este necesară însușirea de un senator / de comisie)

Varianta 1 (compensare cantitativă la prețul energiei electrice active fără taxe)

compensare cantitativă  între energia electrică consumată din rețea și energia electrică produsă și livrată în rețea de prosumatorii care dețin centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 200 kW pe loc consum  – utilizarea cantității de energie electrică produse și livrate în rețea de prosumatori într-o perioadă de facturare, parțial sau total, precum si a valorii acesteia stabilită având în vedere prețul energiei electrice active fără tarifele și taxele legal prevăzute, pentru acoperirea consumului de energie electrică al acestora din rețeaua electrică, cu posibilitatea reportării surplusului de energie electrică pentru utilizare într-o perioadă ulterioară/perioade ulterioare de facturare, dar nu mai mult de 24 de luni de la livrarea energiei electrice în rețeaua electrică.

Varianta 2 (Compensare cantitativă prin facturare la prosumator doar a diferenței dintre cantitatea de energie electrică consumată și cantitatea de energie electrică produsă și livrată)

compensare cantitativă  între energia electrică consumată din rețea și energia electrică produsă și livrată în rețea de prosumatorii care dețin centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 200 kW pe loc consum  – utilizarea cantității de  energie electrică produse și livrate în rețea de prosumatori într-o perioadă de facturare, parțial sau total, pentru acoperirea consumului de energie electrică al acestora din rețeaua electrică, cu posibilitatea reportării surplusului de energie electrică pentru utilizare într-o perioadă ulterioară/perioade ulterioare de facturare, dar nu mai mult de 24 de luni de la livrarea energiei electrice în rețeaua electrică”.

Ce se întâmplă până atunci

La finalul lunii trecute ANRE a pus în dezbatere publică “Ordinul pentru aprobarea Metodologiei de stabilire a regulilor de comercializare a energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum aparținând prosumatorilor”. Cum nu am văzut ca Ordinul să fie publicat în Monitorul Oficial, rezultă că el este încă în dezbatere.

Acolo se arăta ca se face compensare cantitativă pentru prosumatorii cu instalații de până la 200 kW doar pentru energia activă.

Cel mai probabil el va fi publicat în forma cu compensare doar la nivelul energiei active. Însă, în cazul în care în legea de aprobare a OUG 143 va include compensarea integrală, ANRE va emite un nou ordin care va ajusta metodologia.

În momentul de față, prosumatorii primesc pentru energia livrată în rețea circa 53 de bani/kWh, prețul mediu spot din anul precedent.

 

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *