În zi de iarnă, fotovoltaicele au ajuns să producă mai multă electricitate decăt cărbunele, la miezul zilei. România exportă masiv energie

Azi la miezul zilei producția de energie electrică a parcurilor fotovoltaice dispecerizabile a depășit-o pe cea a grupurilor pe cărbune, în România.

Astăzi la ora 12.27, instalațiile fotovoltaice dispecerizabile produceau energie electrică la o putere de 923 MW, peste cea a grupurilor pe cărbune care mai sunt funcționale în România, care generau 790 MW. Pe lângă faptul că această zi de februarie este foarte însorită, România este și sub coduri de vânt, ceea ce face ca, la aceeași oră, turbunele eoliene să fie prima sursă de generare de energie electrică, cu o putere de aproape 2.000 MW.

Consumul național raportat este destul de mic – sub 6.500 MW instantaneu la acea oră – și pe fondul zilei călduroase și, posibil, din cauza producției de energie electrică a prosumatorilor, care nu sunt dispecerizabili și nu apar în graficele cu starea sistemului energetic în timp real. Amintim că, în România, sunt instalați circa 1.500 MW în instalațiile prosumatorilor, deci probabil multe sute de MW sunt dizlocuiți practic pentru că sunt produși local și nu mai sunt consumați din rețea – spunem asta făcând o comparație cu producția solarului dispecerizabil – produc 923 MW la o putere instalată conform ANRE de 1.613 MW.

Ca atare, grupurile clasice merg la o putere destul de redusă  – gazul la doar 1.500 MW și turbinele hidro la sub 1.800 MW dar chiar și așa, pe fondul soarelui și a vîntului bun, România exportă masiv energie electrică la jumătatea zilei – aproape 2000 MW la jumătatea zilei, conform graficului Transelectrica. Cel mai probabil lucrurile se vor schimba pe seară, când aportul fotovoltaicului va scădea la zero.

Iată situația la acea oră:

Prețurile spot la energia electrică sunt mai mici pentru ziua de livrare de azi atât la noi cât și în Europa. La noi, prețul mediu al zilei următoare stabilit ieri pentru ziua de azi este de 65 de euro/MWh, dar pe unele piețe occidentale el a scăzut la valori de 50 euro (Franța, Austria, Olanda, Danemarca) sau chiar sub acest nivel: 45 de euro în Germania, cel mai mare consumator de energie electrică din Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *