În sfîrșit, petrolul kazah începe să conteze pentru Petrom

Câmpurile petroliere deţinute de OMV Petrom în Kazahstan au adus o producţie care au permis companiei româneşti să raporteze, în premieră după privatizare, o creştere a producţiei de ţiţei şi gaze.

Producţia de ţiţei şi gaze în Kazahstan a crescut cu 27% în primul trimestru al anului 2011, la 1,03 milioane barili echivalent petrol (bep), datorită punerii treptate în producţie a zăcământului Komsomolskoe. Ca atare, “producţia de ţiţei, gaze şi condensat la nivel de grup a fost de 16,78 mil. bep în T1 2011, cu 1% mai mare faţă de perioada similară din 2010, ca urmare a creşterii producţiei de gaze în România şi a producţiei de ţiţei şi gaze în Kazahstan” se arată în raportul trimestrial al OMV Petrom. Compania informează că, “pentru prima dată de la privatizare, producţia trimestrială totală de hidrocarburi este mai mare decât în perioada similară a anului anterior”.

OMV Petrom deţine drepturile de producţie pentru zăcământul Komsomolskoe din 2003, prin partenerul său Kom Munai LLP, dar decizia de a dezvolta acest zăcământ a fost luată în 2007. Producţia a fost demarată în luna iunie 2009, iar vânzările de ţiţei au început în luna august a aceluiaşi an.

În România, producţia de ţiţei a fost de 7,3 milioane de barili, cu 3% sub nivelul din primul trimestru al anului 2010, iar producţia de gaze a fost de 8,41 milioane bep, cu 1% peste nivelul din primul trimestru al anului 2010.

Potrivit raportului trimestrial, “pe partea de Explorare şi Producţie, EBIT excluzând elementele speciale a fost de 1,261 miliarde lei (298 milioane euro), cu 42% mai mare comparativ cu primul trimestru al anului trecut, datorită creşterii preţurilor la ţiţei şi gaz condensat, ce au compensat integral cheltuielile mai mari de explorare şi impactul negativ al instrumentelor de acoperire a riscului”.

Profitul net al Petrom pe primul trimestru al acestui an a fost de 841 de lei (199 milioane de euro), cu 4% mai mare decât în primul trimestru al anului trecut, în principal din cauza preţului ridicat al petrolului. Vânzările au crescut cu 27%, la 4,978 miliarde lei (1,178 miliarde euro).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *