În sfârşit, Guvernul recunoaşte: din cei 24.000 MW, puterea instalată a României din statistici, 8.000 nu există

Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei, a declarat că, după analiza făcută înainte de debutul sezonului rece, s-a constatat că, din cei 24.000 MW, puterea instalată a României care apare în statistici, 8.000 MW lipsesc.

“Programul de iarnă se face pe baza cantităţilor de energie electrică pe care şi le bugetează fiecare companie, adică are resursele financiare pentru producţiile respective. Sarcina noastră este acoperirea curbei de consum, cea dată de DEN şi cea dată de statistică. Am mers pe prognoza DEN şi s-a dovedit foarte  bună, chiar exactă. Din cei 24.000 MW, 8.000 lipsesc. Aceasta este realitatea, generată de condiţii juridice, de finanţare, de condiţii de mediu, tehnice. Ei nu mai sunta, asta este realitatea de la care să plecăm în abordarea anlui viitor.  Aceşti 8.000 de MW trebuie să dispară ca licenţiere, pentru a veni cu investiţii în plus, este obligatoriu acest proces şi îl vom începe după aprilie”, a declarat Vişan.

El a arătat că importurile au crescut, lună de lună, iarna trecută, iar mare parte a lor au venit din Cehia

“În ultimii ani au început situaţii de neacoperire a consumului. În noiembrie exportul  a fost 40-50 MW, în decembrie,  import  de 198 MW,în ianuarie  import 400 de MW. Cauzele sunt strict comerciale, energia s-a mutat de la preţul mai mic spre preţul mai mare, trebuie să ne uităm în interior de ce s-a întâmplat.  Cauza principală este acest dezechilibru între cerere şi ofertă, cererea a fost mult mai mare în fiecare moment, şi creşterea preţului certificatelor de CO2, o influenţă majoră, ea nu a fost nici măcar anticipată că se va putea întâmpla, de la 7 euro am plecat, la 25 de euro, cu o medie de 23 de euro în ultimele luni”, a spus Vişan.

El a explicat că mare parte a importurilor au venit din Cehia, şi a spus că marea problemă a sectorului energetic naţional este structura de producţie de tip monocombustibil, în condiţiile în care Cehia are o structură de tip mix.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *