În sfârşit, Guvernul recunoaşte: din cei 24.000 MW, puterea instalată a României din statistici, 8.000 nu există

Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei, a declarat că, după analiza făcută înainte de debutul sezonului rece, s-a constatat că, din cei 24.000 MW, puterea instalată a României care apare în statistici, 8.000 MW lipsesc.

“Programul de iarnă se face pe baza cantităţilor de energie electrică pe care şi le bugetează fiecare companie, adică are resursele financiare pentru producţiile respective. Sarcina noastră este acoperirea curbei de consum, cea dată de DEN şi cea dată de statistică. Am mers pe prognoza DEN şi s-a dovedit foarte  bună, chiar exactă. Din cei 24.000 MW, 8.000 lipsesc. Aceasta este realitatea, generată de condiţii juridice, de finanţare, de condiţii de mediu, tehnice. Ei nu mai sunta, asta este realitatea de la care să plecăm în abordarea anlui viitor.  Aceşti 8.000 de MW trebuie să dispară ca licenţiere, pentru a veni cu investiţii în plus, este obligatoriu acest proces şi îl vom începe după aprilie”, a declarat Vişan.

El a arătat că importurile au crescut, lună de lună, iarna trecută, iar mare parte a lor au venit din Cehia

“În ultimii ani au început situaţii de neacoperire a consumului. În noiembrie exportul  a fost 40-50 MW, în decembrie,  import  de 198 MW,în ianuarie  import 400 de MW. Cauzele sunt strict comerciale, energia s-a mutat de la preţul mai mic spre preţul mai mare, trebuie să ne uităm în interior de ce s-a întâmplat.  Cauza principală este acest dezechilibru între cerere şi ofertă, cererea a fost mult mai mare în fiecare moment, şi creşterea preţului certificatelor de CO2, o influenţă majoră, ea nu a fost nici măcar anticipată că se va putea întâmpla, de la 7 euro am plecat, la 25 de euro, cu o medie de 23 de euro în ultimele luni”, a spus Vişan.

El a explicat că mare parte a importurilor au venit din Cehia, şi a spus că marea problemă a sectorului energetic naţional este structura de producţie de tip monocombustibil, în condiţiile în care Cehia are o structură de tip mix.

1 Comment

 1. Stimați domni din sistemul energetic al României, atât producători cat și transportatori, criză energetică bate la ușă, toate sistemele de producere a energiei electrice sunt depășite și dependente de CC. Odată cu creșterea potențialului termic pentru pentru Producerea aburului a scăzut si randamentul producerii energiei electrice produse termodinamic datorita tehnologiei de obținere a lucrului mecanic prin forța aburului.
  Sa luam un exesemplu din multe altele: termocentrale nucleare, statistica arată că un kg U235 are o putere calorica de 80TJ, echivalentul la 300 tone cărbune cu o putere cal/kg, de 15,354 KJ, iar randamentul producției de energie electrică este de 42% , deoarece o turbina de înaltă presiune are un regim de lucru de 220 de bari și o temperatura de 540 K° în ambele cazuri, în legea conservării energiei se enunță că, ,, nu se poate obține o energie mai mare decât cea introdusă într-un sistem terminamic”, dar aceasta lege nu specifică că mai mica se poate obține de ,,n” ori.
  Revenind la randamentul din acel enunț, prin comparație vom avea următorii parametrii: la cărbune un consum de 3504J/Watt, la uraniu se consuma 960 000J/Watt, oare? Nu ar trebui sa se calculeze randamentul in urma reconversiei J/W??!!!.
  Fara acesta introducere făcută din memorie, nu puteam sa vin cu o propunere de autoreproducerea energiei electrice prin multiplicarea sarcinii elementare cu un randament de 9,8 MW/Kw, folosind o tehnologie prin prisma ingineriei inverse de captarea a energiei mișcării inteligente a materiei, mișcare pe care se va putea fundamenta și generatorul cuantic.
  Asta in vederea oamenilor de știință, care ar trebui sa ne se mai hazardeze in complexitatea existențialului și să încerce să penetreze bariera simplități in detrimentul complexității care se vrea sifonata de ciorbatronul de la Măgurele în speranța că va capta radiația cosmica, care în fapt, nu este altceva decât inteligenta proprie a materiei care este generata de culorile monocromatice ale aromelor sub autoritatea Divină.
  Dar pentru a beneficia de aceste pârghii tehnologice trebuie că politicul din sistemul energetic al româniei sa facă un referendum atipic corespondenta și în condițiile din acel Manifest care se afla pe masa tuturor instituțiilor de decizie ale statului, înainte de acest referendum pentru implementarea ,,Drepturilor celui viu, drepturi fundamentate pe uzul fruct și obligațiile față de NATURA” nu vom beneficia de pârghiile acestei tehnologii.
  Eu sunt doar un mesager care după validarea acestui referendum voi avea onoarea sa intru in posesia acestor mesaje, mai avem aproape 15 luni la dispoziție, după nu mai conteaza, nimeni și nimic nu va mai putea îndepărta efectul OMEGA!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *