În România se vor amplasa 12 reactoare nucleare mici modulare (SMR) americane – Casa Albă

România și SUA vot anunța azi planurile de construcție a unei centrale cu 12 reactoare nucleare mici modulare americane, potrivit unui comunicat a Casei Albe

Iată exact referirea din comunicat:

“Statele Unite ale Americii și România vor anunța astăzi planurile de a construi primele reactoare modulare mici (SMR) în România, în parteneriat cu NU.Scale Power, aducând cea mai recentă tehnologie nucleară civilă într-o parte critică a Europei.

Parteneriatul va aduce tehnologia SMR în România, poziționând tehnologia SUA să fie lider în cursa globală pentru implementarea SMR. Acordul comercial va include o centrală NuScale cu 12 module, care va crea inițial peste 6.000 de locuri de muncă în SUA și România, cu potențialul de a crea 30.000 de locuri de muncă în SUA și România pe măsură ce proiectul crește”

Memorandum deja semant

Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a anunţat în martie 2019 că a semnat un Memorandum de Înţelegere cu firma americană NuScale Power în vederea realizării unui schimb de informaţii tehnice şi economice cu privire la tehnologia nucleară inovatoare dezvoltată de NuScale. Scopul acestui memorandum este evaluarea dezvoltării, autorizării şi construcţiei SMR ca o potenţială soluţie pe termen lung pentru România.
Agentia SUA pentru Comerț și Dezvoltare (USTDA) si Nuclearelectrica SA au anunțat, în ianuarie 2020, acordarea de catre USTDA a unui grant nerambursabil în valoare de 1,27 milioane de dolari pentru finanțarea costului serviciilor de asigurare a asistenței tehnice aferente identificării și realizării unei evaluări preliminare a unor potențiale amplasamente nucleare compatibile cu tehnologiile SMR în România.

Ce sunt SMR

Compania americană NuScale dezvoltă o centrală nucleara pe bază de reactoare modulare cu apă ușoară pentru a furniza electricitate, energie termica, desalinizare.

Proiectul inovator al reactorului mic modular (SMR) are la bază o construcție modulară integral fabricată de NuScale capabila să genereze 60 MW de electricitate utilizand o versiune sigura, redusă ca dimensiune și scalabilă a tehnologiei reactoarelor cu apa sub presiune. Proiectul scalabil al NuScale presupune ca o centrala nucleara să poate acomoda până la 12 astfel de module individuale, care oferă beneficiile unei tehnologii fără emisii de carbon și reduce angajamentele financiare asociate unei centrale nucleare cu o capacitate de ordinul gigawaților.

SMR mai au și un alt avantaj, anume al amplasamentului, ele putând fi puse și în locuri unde nu poate funcționa o centrală nucleară clasică de mare capacitate.

Comisia de Reglementare în domeniul Nuclear din SUA și-a dat acordul final pentru proiectul SMR al NuScale la finalul lunii august a anului trecut. “Aceasta este o etapa importanta nu doar pentru NuScale, ci și pentru întregul sector nuclear din SUA și alte tehnologii nucleare avansate care vor urma”, a declarat cu acea ocazie John Hopkins, Președinte și CEO NuScale.

Cei de la NuScale au declarat că „vor continua sa mentina acest avânt puternic al programului pentru comercializarea tehnologiei SMR, inclusiv dezvoltarea lanțului de aprovizionare, proiectare standard centrală, planificarea activitatilor de livrare și planuri de pornire și punere în funcțiune”.

Un scurt video despre cum functionează un SMR NuScale:

2 Comments

  1. Încă o dată suntem COBAI. Suntem o țară cu potențial regenerabil extrem de mare, în loc să investim în energiea verde statul ne face cobaii unor tehnologii cel puțin discutabile și complet nedovedite de timp.
    Vom avea 12 bombe împărțite dracu știe pe unde prin țară, în loc să investim în regenerabile.
    Să sperăm că mizeria asta de proiect nu ajunge nici o dată să fie pus în practică altfel vor fi generații întregi care vor avea de suferit de pe urma prostiei și slugărniciei unor politicieni fără minte.

    1. Regenerabillele sunt deja de cativa ani „blocate” de lipsa stocarii. Volatilitatea lor s-a demonstrat deja in mai putin de 3 ani Romania trecand rapid de la net exportator la net importator de energie si creind dezechilibre puternice in SEN care au dus la limitari ale RES de peste 20% din potentialul lor. Prioritatea zero a energiei nucleare este finalizarea U3-4 incepute dupa 1980 si care zilnic sufera degradari. Orice bun gospodar (administrator) care a cheltuit cateva miliarde de euro pentru acest proiect ia toate masurile sa il finalizeze imediat. In plan international sunt analizate circa 100 de variante de SMR, dar niciunul nu este in functiune ca sa aiba o „istorie” de exploatare. Romania a cumparat in 1979 licenta Candu 600 care avea deja o expereinta solida si deosebit de performanta de exploatare de peste 20 de ani. Normativul tehnic de proiectare realizare si exploatare a SEN impune consolidarea productiei din surse pentru baza si stabilitatea curbei de sarcina. Nuclearul sub toate formele poate aduce contributii de generare distribuita daca are experienta de exploatare demonstrata. Proiectul SMR este inca pe plansetele inginerilor. Cate tari din marile puteri economice isi permit sa construiasca doua filiere nucleare? Care sunt costurile de exploatare si mai ales de mentenanta ale SMR pe tot ciclul de viata? Nu cumva se pierde independenta energetica si se ajunge in situatia in care sunt fostele tari socialiste fata de Rusia cu combustibilul cu Uraniu imbogatit si cu deseurile? Sunt aspecte strategice de siguranta nationala si de decizii din competenta CSAT, a parlamentului si de consultare publica, care au fost cu certitudine eludate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *