Ministerul Energiei a publicat o formă actualizată a strategiei energetice, de data aceasta cu orizont 2050, iar unul dintre proiectele care ar putea ar putea fi o nouă termocentrală pe cărbune, dar cu stocare a carbonului.
„Alături de hidroenergie, SRE și energie nucleară, mixul energetic cuprinde și cărbunele la orizontul anului 2050. Astfel, rezultatele modelării indică fezabilitatea, începând cu anul 2035, a proiectelor pentru noi centrale termoelectrice pe bază de lignit, cu condiția ca acestea să fie prevăzute cu tehnologia de captură, transport și stocare geologică a CO2 (CSC). În funcție de scenariu, modelarea arată că ar putea fi construită o capacitate pe bază de lignit prevăzută cu CSC cuprinsă între 300 și 1000 MW”, se arată în Strategie, la capitolul care acoperă perioada 2030-2050.
CSC presupune o modalitate inovativă de reducere semnificativă a emisiilor de carbon ale centralelor electrice care funcţionează cu combustibili fosili. Practic, înainte de a fi emis în atmosferă în urma arderii pentru producţia de energie electrică, dioxidul de carbon este oprit, în urma unei reacţii chimice. Ulterior, el erste transportat şi depozitat, sub aceeaşi formă gazoasă în pământ, în formaţii poroase.
Dezavantajul ar fi legate de faptul că acest proces în sine este consumator de energie electrică, dincolo de costul în sine al tehnologiei dar pare a fi, cel puţin până acum, singura soluţie tehnologică de menţinere a centralelor pe cărbune, în condiţiile în care cerinţele eruropene de mediu sunt de decarbonizare.