În patru ore, s-a epuizat jumătate din bugetul pentru panourile fotovoltaice subvenționate. Pentru zona Olteniei s-au terminat banii

La doar patru ore de la demararea efectivă a programului de instalare de panouri fotovoltaice subvenționate au fost depuse peste 10.000 proiecte care pot fi finanțate, potrivit datelor din aplicația informatică prin care se derulează programul, administrată de Administrația Fondului pentru Mediu. Sumele alocate prin program pentru regiunea Oltenia au fost deja epuizate, deci firmele de instalatori nu mai pot depune proiecte pentru a primi finanțare prin program în această regiune.

În jurul orei 14.15, deci la circa patru ore de la debutul programului pentru persoane fizice, firmele de instalatori depuseseră deja, la nivel național, peste 10.200 de proiecte pentru a fi finanțate prin programul derulat de AFM prin care se subvenționează 90% din costul instalării unui sistem fotovoltaic de cel puțin 3 kw, maximum 20.000 de lei.

Declarativ, valoarea totală a finanţării acordate pentru acest program se ridică la aproximativ 656 milioane lei, ceea ce înseamnă că sunt fonduri pentru finanțarea a circa 33.000 de instalații fotovoltaice. Așadar, după doar patru ore, au fost depuse proiecte care acoperă aproape o treime din program, dacă socotim cele 656 de milioane de lei. Însă, în total, în centralizatorul AFM au apărut doar 537 de milioane.

Banii au fost alocați pe fiecare din regiunile de dezvoltare. La ora redactării acestei știri, fondurile pentru regiunea Sud-Vest Oltenia au fost practic epuizate. Au fost depuse 2.708 proiecte și mai sunt disponibili doar 303 lei.

Cel mai scăzut grad de interes a fost în regiunea București-Ilfov, unde fuseseră depuse doar 447 de proiecte.

Puteți vedea aici situația centralizată la ora 14.15, cu mențiunea că, la această oră mai erau disponibile circa 333 de milioane de lei, deci aproximativ 60% din suma inițială alocată:

 

1 Comment

  1. Bine ar fi daca AFM sar implica asupra achizitionari de panouri fotovoltaice de ultima generatie ,ptr ase evita acizitionarea unora de prosta calitate mai ales ca si statul va beneficia de pe urma acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *