În doar două luni, ANRE a autorizat capacități energetice noi cu o putere de 200 MW

După autorizații de înființare penru capacități noi de 880 MW emise de ANRE anul trecut, în acest an în primele două luni instituția a avizat cereri pentru 200 de MW noi, în doar două luni

“(Avem n.red.) al doilea val este construcţia de centrale de producţie de energie regenerabilă, centrale mari, unde din cifrele pe care le avem la ANRE deja rezultă faptul că interes există. În cursul anului 2022 am emis autorizaţii de înfiinţare pentru 880 de megawaţi, iar în primele două luni din 2023 pentru peste 200 de megawaţi”, a declarat vicepreședintele Autorității de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, la la evenimentul „Future Energy Europe Summit”, organizat de EnergyHub şi Club Antreprenor.

Oficialul și-a exprimat optimismul că se vor și construi aceste capacități, dat fiind că, atunci când ANRE autorizează un priect nou de producție de energie electrică, verifică și sursele de finanțare .

“Doar pentru fotovoltaice şi eoliene sunt emise autorizaţii de avize tehnice de racordare pentru peste 8.000 de megawaţi. De asemenea, pentru aproximativ 7.000 MW sunt deja contracte de racordare semnate. Am mai avut asemenea cifre spectaculoase în prima parte a anilor 2010, când erau peste 20.000 de megawaţi cu avize tehnice de racordare sau cu contracte şi s-au construit doar 5.000.

E foarte posibil să se repete oarecum această poveste, dar eu cred că faptul că peste 1.000 MW au obţinut în ultimul an autorizaţie de înfiinţare de la ANRE este aproape o certitudine că această capacitate se va construi.

Sunt convins că vor veni mult mai multe şi proiecte mult mai mari”, a spus vicepreședintele ANRE.

El a mai vorbit și despre creșterea numărului de prosumatori care s-a observat în 2022, și a vorbit despre posibilitatea unei creșteri și mai mari pentru acest an, pe fondul alocărilor mai mari din fonduri publice pentru subvențiile din programul “Casa Verde Fotovoltaice”.

“Anul 2022 ne-a adus un important aport chiar şi la capacitatea de producţie şi am ajuns la peste 400 MW, capacitate instalată în aceste mici capacităţi de producţie fotovoltaică. Am depăşit numărul de 40.000 de instalaţii, în condiţiile în care, la sfârşitul anului 2021, am avut puţin peste 13.000, deci s-a triplat. Ne aşteptăm ca, dacă acest val continuă, să atingem, la sfârşitul anului 2023, chiar 140.000 de instalaţii, deci 100.000 de instalaţii noi, în cursul acestui an, cu o capacitate de peste 1.000 MW. Dar pentru asta ar trebui să se întâmple multe lucruri. În primul rând, finanţarea din partea AFM. Există deja un angajament din partea Ministerului Mediului şi Administraţiei Fondului pentru Mediu”, a mai spus Zoltan Nagy-Bege.

Potrivit datelor ANRE, capacitatea totală instalată în România este de 18.804 MW, dintre care circa 6.600 MW în centrale hido, 3.400 MW în centrale pe cărbune, 1.400 MW în centrala nucleară, 2.700 MW în grupuri pe gaze, 3.000 MW in eolian și 1.400 MW în fotovoltaic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *