În doar câteva zile, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica au rămas fără directori

Directorii celor mai mari doi producători de electricitate din România, deţinuţi de stat, au plecat din fruntea companiilor pe care le conduceau la câteva zile diferenţă.

Constantin Trihenea, directorul Hidroelectrica, a demisionat joi 6 decembrie, potrivit postului TV The Money Channel. Până la numirea unui manager privat, interimatul va fi asigurat de directorul general adjunct al companiei, Dragoş Zachia.

Trihenea a fost numit la conducerea Hidroelectrica acum aproape un an. În acest interval de timp, compania s-a confruntat cu o criză severă, cauzată de secetă. Hidroelectrica a trebuit să declare forţă majoră şi să limiteze cantităţile de energie livrate clienţilor cu circa o treime, inclusiv traderilor privaţi, aşa numiţii „băieţi deştepţi”. Totuşi, unul dintre traderi, Energy Holding, a reuşit să evite o diminuare a livrărilor.

Compania a fost acuzată că a menţinut livrările către traderi la acelaşi nivel în condiţiile în care prognozele anterioare indicau un an secetos. De fapt, chestiunea contractelor cu aceştia a fost readusă în atenţia opiniei publice de preşedintele Băsescu. Acum două săptămâni, preşedintele a afirmat că nu a reuşit să pună capăt poveştii cu băieţii deştepţi şi că respectivele contracte dintre Hidroelectrica şi traderii privaţi trebuie studiate de autoritatea de concurenţă a Comisiei Europene.

Potrivit Fondului Proprietatea, Hidroelectrica pierde 200 de milioane de euro pe an din vânzarea energiei la preţuri preferenţiale, prin contractele pe termen lung cu traderii privaţi.

 

Pe 2 decembrie, directorul Nuclearelectrica, societatea de stat care operează cele două reactoare ale centralei de la Cernavodă, şi-a dat demisia. Pompiliu Budulan, care a fost numit în această funcţie de fostul ministru Videanu în 2009, a fost acuzat recent de nepotism, conform relatărilor din presă.

Fiica acestuia, Izabela Budulan, a fost numită director tehnic al Nuclearelectrica, însă Budulan susţine că în organigrama companiei nu există această funcţie. Budulan spune că fiica sa a deţinut o poziţie în departamentul de strategie-dezvoltare al Nuclearelectrica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *