Capacitatea liniilor de interconexiune între rețeaua electrică din România și cele din statele vecine ar urma să se dubleze pînâ în 2030, inclusiv pe direcțiile est și nord, a declarat directorul Dispeceratului Energetic Național (DEN) de la Transelectrica, Virgiliu Ivan, la o conferință organizată de ziarul Bursa.
Șeful DEN spune că, după declanșarea războului din Ucraina, prioritățile de interconectare cu sistemele energetice vecine s-au adaptat și ele.
“Până anul trecut în februarie, când a început războiul, focusul nostru era către sud și către vest, dar în prezent ne-am reorientat și am inițiat proiecte către est și nord, de interconexiune cu Republica Moldova și Ucraina, unele sunt mai avansate, altele la început. Începem să devenim un pol de Securitate în zonă. În prezent avem 11 linii de interconexiune de 400 kV, în 2030 vom ajunge la 16-18 linii, ceea ce ne va situa într-o poziție foarte bună, și va deschide orizontul către toate regiunile. Acum, capacitatea transfrontalieră este de 3.500 MW, și prin aceste investiții vom depășii 7-8.000 MW, deci potențialii investitori în energie regenerabilă vor putea să își vândă energia și pe piețele externe”, a spus Ivan
Șeful DEN a reiterat apelul la creșterea consumului intern de energie. “Vă spun iarăși despre un of al nostru – racordarea de consumatori noi. Ne dorim să vină consumatori mari de energie electrică, pentru că fără consumatori multitudinea aceasta de investiții în prducția de energie nu va fi valorificată la întregul potențial. Insist pe promovarea consumului și atragerea investițiilor pe zona de consum. Dacă vine un consumator de 400 MW în Dobrogea îl racordăm mâine”, a mai spus Ivan care a dat exemplul dezechilibrului profund din zona Dobrogei – 4.000 de MW producție dar doar 400 MW consum. “Avem soluții de racordare de consumatori în aproape toate stațiile Transelectrica”, a mai spus șeful DEN.
Citește și: