Marjele mici din activitatea de furnizare a energiei electrice nu vor mai permite furnizorilor mici de energie să rămână în piaţă, din cauza taxei pe cifra de afaceri.
Toţi furnizorii români de energie vor dispărea din piaţă, dacă vor fi obligaţi să plătească un impozit de 3% din cifra de afaceri, şi doar cei susţinuţi de multinaţionale vor putea supravieţui, a declarat, miercuri, Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), într-o întâlnire cu presa.
„Impactul este dezastruos. Toţi furnizorii români, mici, vor intra în faliment şi vor putea supravieţui doar cei mari, care fac parte din multinaţionale. Concurenţa va dispărea şi preţul va creşte”, a spus Lungu.
Activitatea de furnizare de energie electrică este caracterizată de faptul că firmele au rulaj mare, din cumpărarea de energie de la producători şi vânzarea lor către clienţi, dar marjele de profit sunt mici.
Recent, directorul general al Met Energy România, Petre Stroe, declara că firma a înregistrat în acest an o marjă de profitabilitate de 2,2%,pe care o consideră rezonabilă, în condiţiile în care auditorii consideră o marjă bună pentru furnizare între 2 şi 3%. Iar Met, parte a unui grup multinational cu sediul în Ungaria este unul dintre furnizorii din top 5 de pe piaţa concurenţială de energie.
Una dintre prevederile care apare în proiectul de Ordonanţă, care va intra în vigoare până la finalul anului prevede o contribuţie de 3% din cifra de afaceri anuală, pe care toate companiile din energie trebuie să o plătească Autorităţii de Reglementare în Energie. În martie 2019, toate companiile, inclusiv cele de furnizare, vor plăti această taxa raportată la cifra de afaceri din 2018, în condiţiile în care nu au bugetat această taxă şi nu au putut include în preţurile finale pentru consumatori acest cost suplimentar.