Impozitul suplimentar aplicat producției de gaze, acel windfall tax, va fi menținut în legea offshore, dar pragul de preț de la care se va aplica va fi crescut, a declarat Niculae Havrileț, secretar de stat în Ministerul Economiei și Energiei, la conferința online “Petrolul în noua economiei”, organizat de EM360 și România Durabilă.
Principiul “windfall tax” va fi păstrat în noua lege offshore care va fi trimisă noului Parlament care va rezulta din alegerile de luna viitoare, dar impozitul va fi relaxat, prin faptul că se va crește nivelul de preț obținut de companiile petroliere de la care el se va aplica. Este o modificare substanțială, arhitectura acestei taxe fiind una dintre piedicile care au fost puse în calea deciziei companiilor de a lua o decizie finală de investiție pentru explorarea/exploatarea gazelor din Marea Neagră.
“Au mai fost discuţii cu privire la suprataxare (cu companiile petroliere – n.red), s-au rezolvat, în sensul că e normal să fie suprataxaţi producătorii în momentul în care piaţa este volatilă şi ei obţin venituri pe aripile vândului, windfall. Pe o perioadă foartă scurtă de timp, cum am avut în 2011, de exemplu, când gazele de import au fost 600 de dolari 1.000 de metri cubi faţă de 150 de dolari prețul producției interne. În cazul în care există aceste creşteri fenomenale de pe o zi pe alta, şi în alte state există un principiul suprataxării.
Dar nu putem pleca de la preţul pe care l-am avut la data începerii perioadei de dereglementare, un preţ specific producătorilor de gaze maturi, cu mare parte din investiţii recuperate, amortizate, nu putem impune acel preţ foarte mic ca perioadă de început a suprataxării unui imvestitor nou, cu un grad de risc uriaş faţă de un producător din zona onshore, ştim foarte bine ce probleme sunt în zona maritimă”, a spus Havrileț.
În legea offshore, în vigoare acum, s-a introdus noțiunea de venit suplimentar și impozitarea specială a acestui venit.
Prin venit suplimentar offshore se înțelege ” diferenţa dintre preţul mediu ponderat al gazelor naturale vândute din producţia internă proprie din perimetrele offshore şi preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi noncasnici în anul 2012, respectiv 45,71 lei/MWh, înmulţită cu volumele de gaze vândute din producţia internă din perimetrele offshore”.
Ceea ce a spus Havrileț este că, de fapt, acest nivel de la care se aplică impozitul, cei 45 de lei, va fi crescut, deci baza de impozitare se diminuează. Grila de impozitare edte una întrepte și cuprinde cote procentuale diferite (între 15% si 70%), în funcție de prețul de vânzare a gazelor naturale.