Importurile de petrol ale României au crescut semnificativ în 2019. Care a fost nota de plată

Importurile de țiței ale României s-au ridicat la 66 de milioane de barili, în anul 2019, potrivit datelor Comisiei Europene, în creștere accentuată față de anul precedent, dar costul importurilor a crescut mai puțin, pe fondul ieftinirii barilului de petrol, în 2019 comparativ cu anul precedent. Trei sferturi din necesarul de țiței al rafinăriilor din România este importat.

Cele 66,33 milioane de barili de petrol din 2019 înseamnă un plus de 11,5%, în termeni de volum, față de importurile anului 2018, care au totalizat 59,45 milioane de barili.

În termeni valorici, importurile de țiței ale României s-au ridicat la 4,26 miliarde de dolari anul trecut, în creștere ușoară față de cele 4,18 miliarde de dolari plătiți în 2018. Cauza o reprezintă prețul mai mic la care s-a cumpărat petrolul. Astfel, prețul mediu e import, din toate sursele, a fost de 64,2 dolari pe baril în 2019, față de 70,3 dolari în 2018.

Țițeiul de import a ajuns să fie folosit de toate cele trei rafinării din România, în ultimii ani. Petromidia Năvodari (cea mai mare rafinărie a țării, controlată de compania kazahă KazMunayGas) și Petrotel (controlată de compania rusă Lukoil) funcționează exclusiv, sau aproape exclusiv, cu țiței din import, iar producția din ce în ce mai mică din țară nu mai asigură nici măcar necesarul total al rafinăriei Pretrobrazi, controlată de OMV Petrom, cea care rafinează țițeiul extras din România.

Surpriză în clasamentul surselor

În mod tradițional, importurile de țiței ale României provind din două surse, în proporție covârșitoare, Federația Rusă și Kazahstan, și se mai importă din Irak, Azerabaidjan și Libia în principal, dar volumele sunt mult mai mici. Interesant este că, dacă în 2018 țițeiul având ca sursă Federația Rusă era primul în clasamentul importiurilor (circa 26 de milioane de barili), urmat de cel din Kazahstan (21 de milioane de barili), în 2019 pozițiile s-au inversat: cel mai mult s-a importat țiței kazah (30,7 milioane de barili), în timp ce din Rusia au venit doar circa 25 de milioane de barili. La această realitate a contribuit cel mai probabil și rezultatul operațional record al rafinăriei Petromidia, peste 6 milioane de tone de țiței procesat anul trecut (o tonă are circa 7,33 barili), or acest țiței este de proveniență kazahă.

În total, potrivit aceleiași surse, în 2019, consumul total de țiței al rafinăriilor României a fost de 87,2 milioane de barili, dintre care, după cum se vede, 66 de milioane, adică 75% din necesar, a fost importat.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *