Importurile de gaze din Rusia au scăzut cu 20% anul trecut

Statisticile Gazprom Export arată că anul trecut România a importat mai puţin gaz rusesc decât în 2016. România este mai puţin dependentă de importurile de gaze din Rusia decât orice altă ţară de dimensiuni comparabile din zonă.

Importurile de gaze ruseşti ale României au fost, anul trecut, de 1,19 miliarde de metri cubi, potrivit statisticilor Gazprom Export.Volumul este cu circa 20% mai mic decât cel înregistrat în 2016, când, potrivit aceleiaşi surse, s-au importat 1,48 miliarde de metri cubi.

Cu acest volum, România esta ţara din zona central şi est europeană cu cele mai mici volume importate, dacă facem abstracţie de ţările mici şi de piaţa slovenă. În total în 2017, Gazprom a vândut în Europa Centrală şi de Est 36,3 miliarde de metri cubi de gaze naturale, un volum de circa trei ori mai mare decât consumul anual al României.

Iată importurile defalcate, pe fiecare ţară:

Bosnia Herţegovina: 0,24 mld. mc

Bulgaria: 3,33 mld.mc

Cehia: 5,8 mld.mc

Ungaria: 5,8 mld.mc

Macedonia: 0,06 mld.mc

Polonia: 10,47 mld. mc

România: 1,19 mld. mc

Serbia: 2,12 mld. mc

Slovacia: 4,59 mld.mc

Slovenia: 0,6 mld.mc.

Gazprom Export menţionează că livrările de gaze către România se fac prin intermediul a doi furnizori, Conef Energy şi WIEE, care livrează gaze în baza unor contracte comerciale semnate pe termen lung, până în anul 2030.

Citeşte şi:

Ce se va alege de gazul din Marea Neagră românească, dacă se va scoate într-un final? Ruşii, şi nu doar ei, inundă Europa cu gaz

În ceea ce priveşte preţul pentru România, deşi acesta nu este comunicat de Gazprom, şi el a scăzut, cel puţin pentru unii cumpărători mari din România. Potrivit raportului administratorilor producătorului român Romgaz pentru anul 2017, preţul mediul al gazelor importate de Romgaz din Federaţia Rusă a fost anul trecut de 83,8 lei pe MWh, în scădere cu 20% faţă de anul precedent şi la jumătate faţă de nivelul din anul 2015.

În 2016, preţul mediu al gazelor de import a fost 105,7 lei pe MWh, iar, în 2015, de 184 lei pe MWh.

Totodată, preţul gazelor de producţie internă a avut aceeaşi medie în 2017 ca în anul precedent, respectiv 66 de lei pe MW.

În 2017, exporturile de gaze ale Gazprom spre Europa şi Turcia au crescut cu peste 8,1%, la nivelul record de 194 de miliarde de metri cubi, în pofida eforturilor Europei de a-şi reduce dependenţa faţă de furnizările de energie din Rusia. Ţările din Europa de Vest au fost cei mai mari importatori (165 de miliarde de metri cubi au fost aduse de Gazprom Export aici), iar cel mai mare importator este Germania, cu peste 53 de miliarde de metri cubi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *