Importurile de gaze ale României s-au ieftinit semnificativ în trimestrul trei al anului, rămânem ţara cu cele mai mici preţuri din UE la populaţie

Ultimele date referitoare la evoluţiai pieţei de gaze din Uniunea Europeană arată o ieftinire cu 27% a gazelor în al treilea trimestru al anului, comparativ cu trimestrul precedent.

Preţul mediu de import al gazelor naturale a fost, în România, de 16,5 euro/MWh în al treilea trimestru al anului, potrivit ultimelor date ale DG Energy, făcute publice recent. Este vorba despre referinţa pentru gaze ruseşti, transportate prin conducte, preţ la intrarea în ţară, potrivit metodologiei.

În trimestrul precedent, preţul fusese de 22,58 euro, deci importurile s-au ieftinit cu 27%.

Interesant este că această evoluţie nu a fost consemnată şi în Grecia şi Bulgaria, pieţe pentru care DG Energy foloseşte aceeaşi formulă de preţ şi care, momentan, sunt alimentate cu gaz rusesc prin aceleaşi conducte care traversează Dobrogea românească de la nord la sud. Preţurile au rămas la circa 22 de euro/MWh pe aceste pieţe, la acelaşi nivel cu cel din trimestrul precedent.

Totuşi, preţul rămâne mai mare decât cel cu care Ungaria, Slovacia şi Cehia au importat gaze ruseşti, pe aceeaşi metodologie de raportare la DG Energy.

În ceea ce priveşte preţurile finale la consumatori, în România continuă să fie, pentru populaţie, cel mai mic preţ al gazelor din Uniunea Europeană (preţul este reglementat): 3,35 eurocenţi/kWh. Industria plăteşte însă preţuri mai mari decât media europeană  (2,77 eurocenţi/kWh faţă de 2,46 eurocenţi/kWh):  gazul este mai ieftin, pentru marii consumatori în ţări ca Germania, Franţa sau Spania, decât în România sau, pentru a reveni mai aproape de zona noastră, chiar şi în Bulgaria sau Ungaria.

Consumul de gaze al celor 28 de state membre ale UE a fost, în al treilea trimestru, de 84 de miliarde de metri cubi, în creştrere cu circa 7% faţă de acelaşi trimestru al anului trecut, pe fondul creşterii producţiei de energie electrică ce a avut ca sursă gazele. Producţia continentului s-a ridicat la doar 25 de miliarde, în scădere cu 9%, pe fondul declinului din cele mai mari trei state producătoare: Marea Britanie, Olanda şi România. Depozitele de gaze erau pline în procent de 97%, cel mai mare nivel din ultimii opt ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *