Importurile de energie electrică din Bulgaria au explodat în acest an

Importurile de energie electrică din primele nouă luni ale României au scăzut pe toate granițele, cu excepția interconexiunii cu Bulgaria, unde au crescut de peste două ori și jumătate, potrivit datelor de balanță ale Sistemului Energetic Național (SE), publicate de Transelectrica.

În primele nouă luni ale anului, România a continuat să fie importator net de energie electrică, dar deficitul s-a redus comparativ cu primele nouă luni din 2020. Astfel importurile au fost de 3,9 TWh și exporturile de 3 TWh, în condițiile în care anul trecut același interval de timp consemna importuri de 4,9 TWh și exporturi de 3,1 TWh.

Cel mai interesant lucru din datele de balanță constă în creșterea importurilor din Bulgaria. Dacă în general eram exportatori neți pe această relație, acum lucrurile s-au inversat. Importurile din rețeaua bulgară sunt de peste două ori și jumătate mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut (au ajuns la 1,33 TWh), pe când exporturile s-au înjumătățit, până la 1,23 TWh. De altfel, pe fondul reducerii importurilor din celelalte rețele, se poate vedea că, în 2021, cel puțin până acum, Bulgaria a fost prima sursă de import de energie electrică a României, în termeni de volume.

Au crescut exporurile pe fiecare dintre cele trei granițe (Serbia, Ungaria, Ucraina), dar au scăzut și importurile. Puteți vedea evoluția fluxurilor fizice în imaginea de mai jos:

În primele nouă luni ale anului, producția națională de energie electrică (netă) a crescut cu 8,2%, la 42,4 TWh, iar consumul a crescut și el cu 6%, la 43,4 TWh, potrivit datelor Transelectrica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *