Importurile de energie electrică din Bulgaria au explodat în acest an

Un MWh de energie electrică din doi care sunt importați de România în acest an provine din Bulgaria. Producția noastră de energie scade, dar a bulgarilor crește, și, în timp de deficitul nostru de balanță energetică se adâncește, bulgarii sunt din ce în ce mai mult exportatori neți.

După primele nouă luni ale anului, deficitul balanței energetice a României s-a deteriorat, pe fondul unor importuri cu o creștere mai mare decât cea a exporturilor.

Pe ansamblu, producția națională netă de energie electrică a scăzut cu 7% în primele nouă luni ale anului, în condițiile în care consumul a scăzut cu doar 6%. Exporturile de energie, mult mai reduse decât importurile, au crescut cu 0,8 TWh (28%). Importurile au crescut însă cu 1,2 TWh (30%). Ca atare, dacă anul trecut după nouă luni aveam un deficit al balanței energetice de doar 0,9 TWh, în primele nouă luni ale acestui an, el a fost de 1,3 TWh, cu 44% mai mare.

Așadar, importurile totale de energie electrică ale țării au fost, în primele nouă luni, de 5,1 TWh de energie electrică (exporturile de doar 3,8 TWh). Importul a crescut pe granița cu Bulgaria, Ucraina și Modova și a scăzut pe Serbia și Ungaria. Se remarcă majorarea substanțială a importurilor de energie electrică din Bulgaria în această perioadă, care au ajuns la 2,88 TWh, mai mult decât dublu față de primele nouă luni din 2021 (1,33 TWh).

Practic, după o creștere de 1,5 TWh față de primele nouă luni din anul viitor, energia din Bulgaria a ajuns să însemne mai mult de jumătate (56%) din importurile totale de energie electrică ale României. Evident, o parte a energiei poate însemna și tranzit, energia din Bulgaria mergând apoi spre rețelele celorlalte state. O parte din tranzacții s-au făcut cu siguranță și prin intermediul pieței spot cuplate.

Puteți vedea mai jos evoluția fluxurilor fizice transfrontaliere de energie electrică din primele nouă luni ale anului, potrivit datelor Transelectrica:

Bulgaria este într-o situație favorabilă în această criză energetică, în ciuda problemelor care sunt și acolo. Potrivit datelor la zi ale operatorului de transport și sistem de la Sofia, de la începutul anului și până în data de 13 noiembrie, producția de energie electrică a țării a crescut cu circa 8,3%, la 43,4 TWh, dar consumul național a scăzut cu 1,6%, până la 32,5 TWh.

Astfel, în această perioadă bulgarii au fost exportatori neți de energie, cu un sold de 10,9 TWh, care ar însemna, pentru comparație, spre 20% din consumul de energie al României pentru acest an. Sold care, la data de 13 noiembrie, era cu 44% mai mare decât cel înregistrat la aceeași dată în 2021.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *