În condițiile unei scăderi importante a producției de energie electrică din hidrocentrale, care nu a putut fi compensată de plusul din regenerabile, în primele șase luni ale anului au crescut semnificativ importurile de energie electrică, comparativ cu primele șase luni din 2021. Mai ales cele din Bulgaria
Producția de energie electrică a țării a scăzut cu 8% în primele șase luni ale anului 2022, potrivit datelor publicate recent de Transelectrica. Scăderea a fost generată în special de reducerea accentuată a producției hidro (minus 3 TWh), care nu a putut fi compensată de creșterea producției din regenerabile (plus 0,6 TWh). Datele aici:
Conform aceleiași surse, consumul intern net a scăzut cu 5%.
Exporturile de energie ale țării au crescut de la 2,3 TWh în primele șase luni ale anului trecut, la 2,5 TWh acum, dar importurile au crescut mult mai mult: de la 2,2 la 3,2 TWh. Interesant este că, din punct de vedere al fluxurilor fizice, aproape jumătate din importuri au venit din Bulgaria.
Astfel, importurile din rețeaua bulgară s-au ridicat, în primele șase luni ale anului, la 1,57 TWh de energie electrică, mai mult decât duble comparativ cu perioada echivalentă din 2021. Este cea mai mare creștere a fluxurilor de import pe granițe. Este adevărat însă că, în condițiile în care, din toamna trecută, piața spot din România, cuplată deja u cea din Europa centrală, a fost cuplată și cu cea din Bulgaria, este posibil ca o parte din energia intrată din rețeaua bulgară doar să fi tranzitat România pentru a fi consumată în alte piețe.
Creșteri ale importurilor, dar nu de anvergura celor din Bulgaria, s-au mai consemnat și pe granițele cu Ungaria și Ucraina, și au apărut și pe relația cu Moldova. Este adevărat că, pe ultimele diuă relații, este foarte probabil să nu fie vorba despre schimburi comerciale în majoritatea cazurilor. Situația, mai jos:
Doamnelor si Domnilor
Ma numesc Neacsu Ion, sunt un inventator din Constanta, Romania.
Caut Asociat pentru a produce impreuna Turbine Eoliene Cu Ax Vertical (VAWT), cu Puterea Instalata de la 100 W la 200 kW, deocamdata, apoi urcam la +20 MW (da, cele mai mari din lume, dar nu deodata).
Pentru aceste Turbine Eoliene, am depus la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, Cererea de Brevet de Inventie Nr. A/00029 din 30 Ianuarie 2024.
Aceste Turbine Eoliene, (actionate de vant, desigur), fac in principal doua lucruri:
1) Produc energie electrica;
2) Pompeaza apa din Dunare, rau, put, doar prin actiune mecanica (deci nu electric), si o trimit unde vrem;
3) Pentru ca Turbina Eoliana cu Ax Vertical are nevoie de un suport corespunzator mare, pentru a-i sustine Rotorul care sa produca Puterea dorita, se vor crea spatii in Turla Suport a Rotorului, care vor fi folosite cum va dori beneficiarul, aducand o scadere generala a pretului de cost al Turbinei Eoliene.
In aceste spatii se pot face multe alte lucruri necesare fermei (firmei), in fuctie de marimea turbinelor si de dorinta beneficiarului: pot fi magazie de scule-unelte; atelier de intretinere-reparatii; birou ferma, firma, spatii de incalzire, spatii de racire, se pot monta instalatii de avertizari pasari – bune si in Delta deci, se pot monta instalatii de supraveghere ferma, antene radio, etc. etc.
Aceste Turbine Eoliene vor fi echipate cu regulatoare automate de turatie care le vor proteja de orice furtuna si de tornade si le vor permite sa lucreze foarte bine pe timp de furtuna, cand concurentele sunt nevoite sa se opreasca pentru a nu fi distruse, deci aceste turbine vor avea un numar maxim de ore de functionare pe an = productivitate maxima.
Desigur cei interesati vor primi amanunte.
Cu stima:
Ion Neacsu, Inventator, CT, Romania,
E-mail:[email protected]:
Telefon:+40722618640
1
Rezumat
Metode de Creṣtere a Puterii Turbinei Eoliene cu Ax Vertical
Turbine Eoliene cu Ax Vertical de Mare Putere, Multifuncṭionale
Turbinele Eoliene cu Ax Vertical, aflate ȋn exploatare, au ca principal neajuns puterea micǎ.
Cele mai mari Turbine Eoliene cu Ax Vertical au 10 KW. De curand chinezii experimenteaza de 20 KW. Tot chinezii au incercat Sistemul MagLev, pentru a sustine Rotorul Turbinelor Eoliene cu Ax Vertical de putere mare, s-a dovedit neeconomic, s-a abandonat.
Creṣterea Puterii Turbinelor Eoliene cu Ax Vertical, conform invenṭiei, se poate face prin mǎrirea rotoarelor turbinelor, ȋn diametru ṣi ȋn ȋnǎlṭime; pentru mǎrirea rotorului turbinei, vom construi un suport mecanic care va suporta masa rotorului, ȋn repaus ṣi ȋn miṣcare de rotaṭie.
Pentru a rezolva mǎrirea rotorului Turbinei Eoliene cu Ax Vertical, conform invenṭiei, eu propun folosirea unui suport mecanic din materiale de construcṭie obiṣnuite (lemn, oṭel, beton, etc,), care sǎ poatǎ sǎ susṭinǎ un rotor de mǎrimea necesarǎ obṭinerii unor puteri nominale mǎrite, comparabile cu ale Turbinelor Eoliene cu Ax Orizontal, sau chiar mai mari.
Turbinele Eoliene cu Ax Vertical, conform invenṭiei, vor avea puteri de la 100W la + 20MW, asigurȃnd douǎ funcṭii principale:
1.Producerea energiei electrice, cu vȃnturi mici, pȃnǎ la cele mai mari vȃnturi.
2.Transportarea apei ȋn cantitǎṭi mari, doar prin acṭiune mecanicǎ.
Multe alte funcṭii la alegerea utilizatorului: cladirea suport pentru turbina poate fi folosita ca: magazie de unelte, birou (ferma), hotel, cazarma militara, crescatorie de animale,
Pe aceastǎ platformǎ construim ṣi montǎm orice turbinǎ eoliana cu ax vertical dorim (Savonius, Darieus, Lenz, Tesnic, etc.).
Turbinele propuse, conform inventiei pot fi construie oriunde, din varf de munte in larg de mare, (si in Delta, pot avea avertizor de pasari); supravegheaza suprafete mari de teren, etc.
Rotorul turbinei, conform invenṭiei, va fi bine echilibrat, va avea elementele de culegere a vȃntului distribuite echidistant pe circumferinṭa platformei, fixate de o bucṣǎ ṣi bucṣa fixatǎ de un arbore (axul rotorului) care va trece printr-un orificiu din platforma fixǎ, ȋn care se monteazǎ lagǎrul (L, rulmentul) rotorului, axul coborȃnd pȃnǎ jos, sau pȃnǎ la nivelul la care dorim sǎ amplasǎm utilajele energetice: generator electric, cutie de viteze, invertor, baterii electrice, transformator, tablou electric, etc.
Se publica cu Plansa 1, fig.1.
2
Planṣa 1, fig. 1 prezintǎ o turbinǎ eolianǎ cu ax vertical, conform invenṭiei, avȃnd culegǎtorii de vȃnt ȋn formǎ de 4 cupe semisferice – asemǎnǎtoare anemometrului, doar cǎ avȃnd cupele sprijinite pe un suport fix corespunzǎtor (Platforma fixǎ), cupele, tot rotorul, vor putea avea dimensiuni mult mai mari (1,3,5, 10, n metri), producȃnd energie electricǎ ȋn funcṭie de mǎrimea rotorului), cupele putȃnd fi ṣi 3 sau alt numǎr, dispuse echidistant – (C1) susṭinutǎ de roṭile (R1, R1’), (C2) susṭinutǎ de roṭile (R2, R2’), (C3) susṭinutǎ de roṭile (R3, R3’), (C4) susṭinutǎ de roṭile (R4, R4’), cupele au obloanele (O1, O2, O3 si O4), care se pot rabate pe balamalele (B1, B2, B3 ṣi B4) ṭinute ȋnchise de arcurile (A1, A2, A3 ṣi A4), cȃnd vȃntul are tǎria prescrisǎ, de (ex. Pt . v = 25 m/s) ṣi se deschid automat, la creṣterea tǎriei vȃntului, ȋnchizȃndu-se tot automat cȃnd viteza rotorului revine la viteza prescrisǎ, astfel Turbina poate lucra la vȃnturi oricȃt de mari, cupele fiind fixate de bucṣa (B5) cu braṭele (B1, B2, B3, B4); de bucṣa (B5) este fixat ṣi arborele de antrenare (AA) – (axul rotorului), care antreneazǎ generatorul electric (GE) ṣi/sau roata de antrenare (RAAPA) care conduce dispozitivul care antreneazǎ pompa de apǎ (PPRA) – Pompa cu Piston cu Revenire Automatǎ – invenṭie Neacṣu Ion – aflatǎ ȋn procedurǎ de brevetare la OSIM – (CBI a 00205 din 20.03. 2018), aceste componente ale rotorului fiind susṭinute de platforma fixǎ (P Fixǎ) care se sprijinǎ pe stȃlpi de susṭinere (Stȃlpi Sust. Platf. Fixǎ).
Aceastǎ Turbinǎ Eolianǎ cu Ax Vertical, conform invenṭiei, la acṭiunea vȃntului,
produce energie electricǎ ṣi/sau transportǎ apa din rȃu, lac, puṭ, acolo unde dorim.
În spaṭiile aflate ȋn interiorul suportului fix creat de stȃlpii de susṭinere ṣi platforma fixǎ pot fi puse: rezervor de apǎ, magazii de unelte, scule, ateliere, diferite materiale, birou fermǎ, spaṭii de rǎcire, spaṭii de ȋncǎlzire, spaṭii de prelucrat diverse cereale, abatoare, crescǎtorii de animale, hoteluri, biblioteci, unitaṭi militare, etc., > cost general mai mic.
Rezumat Turbinǎ Eolianǎ cu Ax Vertical 3 pagini +archive(10).zip
3