Importurile de energie electrică ale României s-au dublat în 2019, producția a scăzut accentuat

România a fost importator net de energie electrică în 2019, lucru despre care s-a mai spus, dar noutatea este că, potrivit datelor operatorului de transport și sistem, volumul importurilor s-a dublat anul trecut.

“Analizând evoluția componentelor balanței energetice, în perioada ianuarie – decembrie 2019 față de aceeași perioadă a anului precedent, consumul intern net a  scăzut cu 1,1% iar producția netă de energie cu 7,8%. Schimburile fizice transfrontaliere de export au scăzut cu 25% față de perioada similară din 2018, iar fluxurile transfrontaliere de import au înregistrat o creștere de 95%”, se arată în raportul Transelectrica referitoare la balanța Sistemului Eergetic Național pe anul trecut.

În anul 2018, exporturile de electricitate al țării au fost de 5,4 TWh, la o producție de 60,7 TWh, iar importurile au fost de 2,8 TWh. Situația s-a deteriorat în 2019: exporturile s-au redus până la 4 TWh, importurile aproape s-au dublat, până la 5,5 TWh, iar producția a scăzut până la 56 TWh.

În ceea ce privește producția pe surse, ca procente din electricitatea generată, a scăzut aportul tuturor surselor clasice (cel mai abrupt declin a fost la termocentrale), creștere fiind consemnată doar la regenerabilele să le spunem “noi”.

Iată ce scrie în raportul Transelectrica:

“În structura mixului de producție, în perioada ianuarie – decembrie 2019 comparativ cu perioada similară a anului 2018, s-a înregistrat o scădere a componentei termo de aproximativ 12,9%, a producției din surse nucleare cu 0,9% și a componentei hidro cu 11,4%. Aportul din surse regenerabile a cunoscut o creștere de 6,2%.

Analizând ponderile componentelor mixului de producție netă pentru intervalul ianuarie – decembrie 2019 se observă că cea mai mare pondere (37,7%) este reprezentată de componenta termo urmată de componenta hidro (28%), iar energia produsă din surse regenerabile și nucleară au o pondere de aproximativ 15,8% și respectiv 18,5%”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *