Avaria majoră la rețeaua electrică din Transilvania a fost cauzată de o problemă în rețeaua europeană de electricitate

UPDATE:

18.03: Incident la nivelul rețelei europene, anunță Transelectrica

Iată ce a comunicat Transelectrica, cu puțin timp în urmă: 

Vineri, 7 ianuarie 2021, la ora 15.05, s-a produs un incident la nivelul rețelei electrice de transport europene interconectate, care a condus la declanșarea mai multor echipamente din rețelele electrice de transport atât din România, cât și din alte țări. La nivelul României a fost afectată zona de nord-vest a țării.
Rețeaua Electrică de Transport din România a fost readusă la condițiile normale de funcționare în jurul orei 16.00, toți consumatorii afectați fiind realimentați în jurul orei 16.45.
Cauzele și condițiile în care s-a produs acest incident urmează să fie analizate și identificate la nivelul Asociației Operatorilor de Transport și Sistem din Europa – ENTSO-E.
–––––––––-

Înainte de a afla cauzele avariei majore din rețeaua de înaltă tensiune din Transilvania, putem trage o primă concluzie, pe baza datelor ENTSO-E, asociația europeană a operatorilor de sistem din Europa.

Mai multe zone din Transilvania au fost afectate azi de fluctuații în alimentarea cu energie electrică și au fost semnalate pene de curent în mai multe județe. Transelectrica nu a comunicat oficial cauzele, oficialii companiei spunând că este vorba despre o avarie de sistem pe liniile de interconexiune. Datele arată un import masiv de energie din Ungaria în timpul avariei de la noi.

Înainte de a afla cauzele avariei majore din rețeaua de înaltă tensiune din Transilvania, putem trage o primă concluzie, pe baza datelor ENTSO-E, asociația europeană a operatorilor de sistem din Europa.

După cum puteți vedea mai jos, dacă până la ora 15.00 fluxurile de energie pe graniță arătau un export în creștere de la noi în rețeaua ungară – creștere “în pași”, normală, de la oră la oră – în ora următoare situația s-a inversat brusc. Dacă în intervalul orar 14-15 exportam în rețeaua ungară la o putere de 251 MW, brusc, o oră mai târziu fluxul spre Ungaria s-a oprit, și rețeaua românească a primit, brusc, din cea ungară 681 MW, în acea oră.

Am consultat datele OPCOM referitoare la evoluția prețurilor din piața pentru ziua următoare a energiei cu livrare azi, și în niciun caz această schimbare bruscă nu este ca urmare a unor tranzacții comerciale.

După cum vedeți, după ora 16, fluxurile către rețeaua ungară au fost reluate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *