Premieră: În 2022, Europa a cumpărat mai mult LNG decât gaze prin conducte

Pentru prima dată în istorie, importurile de gaze lichefiate ale Europei le-au depăşit anul trecut pe cele de gaze naturale prin conducte, arată datele publicate de Energy Institute, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

Potrivit acestui institut cu sediul la Londra, importurile de gaze naturale prin conducte ale Europei s-au situat anul trecut la aproximativ 151 de miliarde de metri cubi, comparativ cu 232 miliarde metri cubi în 2021. Scăderea cu 35% a importurilor de gaze naturale prin conducte, de la un an la altul, contrastează cu creşterea importurilor de gaze lichefiate până la 170 de miliarde metri cubi în 2022, de la 108 miliarde metri cubi în 2021.

Această modificare semnalează faptul că Europa şi-a reconfigurat rapid infrastructura energetică, în timp ce a rupt legăturile cu Rusia după invadarea Ucrainei. Inversarea este cu atât mai semnificativă cu cât producţia mondială de gaze a rămas relativ constantă în 2022, comparativ cu situaţia din 2021, arată un raport anual al Energy Institute cu privire la energia mondială.

Europa a fost o piaţă de tip premium, ceea ce a ajutat la atragerea unor cantităţi mai mari de gaze lichefiate în porturile europene, şi a acoperit golul lăsat de diminuarea livrărilor de gaze ruseşti prin conducte. Modificarea a dus la preţuri record şi la volatilitate pe pieţele de gaze, precum şi la o inflaţie persistentă pe continentul european, diminuând activitatea industrială în contextul unei încetiniri economice.

Războiul din Ucraina a răsturnat „presupunerile cu privire la aprovizionare la nivel mondial”, spune Nick Wayth, director la Energy Institute. Aceste modificări „au precipitat o criză a preţurilor şi presiuni profunde asupra costului vieţii în multe economii”, a adăugat Nick Wayth.

Pe parcursul anului trecut, statele europene s-au mişcat rapid şi au construit mai multe terminale pentru importul de gaze naturale iar Germania, prima economie europeană, s-a alăturat pentru prima dată clubului importatorilor de gaze lichefiate. Companiile de utilităţi din regiune au semnat acorduri pentru a aduce mai multe gaze lichefiate de la producători precum SUA, şi în plus, a avut loc şi o tranziţie spre surse regenerabile, precum energie eoliană şi fotovoltaică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *