România importă azi gaze și din sud și din vest. Importurile depășesc 10% din consum

În contextul temperaturilor scăzute, Romînia importă azi gaze și din Ungaria și din Bulgaria, în condițiile în care a scăzut ritmul de extracție din depozitele interne de înmagazinare.

Datele operatorului național de transport și sistem Transgaz arătau, azi la ora 09.00 un consum de gaze ale acestei zile de 54,1 milioane de metri cubi, nivel aproape similar cu cel de ieri.

Producția internă este de doar 24 milioane de metri cubi, foarte puțin peste nivelul de ieri, iar extracția din depozite este la niveluri mult mai reduse decât cele de ieri , de 24,3 milioane de metri cubi. Ca atare, azi România consumă mai multe gaze de import, adică 5,8 milioane de metri cubi pe zi. Spre deosebire de ieri, în rețeaua româneasă intră azi gaze și din sud, din Bulgaria, prin punctul de interconectare Kardam-Negru Vodă (4,1 milioane de metri cubi), și din Ungarua, prin punctul Csanadpalota-Arad (1,7 milioane de metri cubi). Iată datele Transgaz de azi

Așadar, putem observa că ritmul zilnic de extracție din depozite a scăzut, și este semificativ sub valoarea maximă tehnică posibilă, care este de circa 30 de milioane de metri cubi pe zi. În schimb, necesarul este acoperit mai mult de gazul de import, care ajunge să reprezinte mai mult de 10% din consum. Ieri, când ritmul de extracție din depozite ajunsese la 27 milioane mc și am avut și import, dar doar din sud, autoritățile au spus că, în ciuda temperaturilor scăzute, situația este sub control.

„Producția internă în această perioadă este de aproximativ 24 mil. m3, iar din depozite se extrag între 25 și 30 mil. m3, la un consum estimat zilnic de 50 – 55 mil. m3 în zilele cu ger. Astfel, România își poate asigura consumul de gaze naturale din surse proprii. Din motive pur comerciale se importă și se exportă cantități mici de gaz, de câteva milioane de m3”, arăta Ministerul Energiei într-un comunicat de presă.

România, ca și Europa, are un nivel satisfăcător al rezervelor de gaze, cu peste 80% grad de umplere la jumătatea iernii, dar acest indicator nu este suficient, și trebuie coroborat cu capacitatea zilnică de extracție a gazelor depozitate. Astfel, dacă avem un consum de peste 55-57 de milioane de metri cubi pe zi, producția curentă și înmagazinarea nu îl mai pot asigura, și este nevoie de import.

Autoritățile insistă acum că importurile sunt pur comerciale, adică este mai ieftin pentru unii funizori să importe gaze decât să le extragă din depozite (la extracție se plătește și tariful de înmagazibare). Într-adevăr, în ciuda frigului, prețurile europene stau în jurul niveluli de 31-33 de euro/MWh, destul de aproape de prețul reglementat în România pentru consumatorii casnici (30 de euro) și uneori chiar sub prețul de la Bursa de Mărfuri din București, care este însă foarte puțin lichidă.

Importurile convin și celor de la Transgaz. „Iarna e lungă. Dacă am fi folosit acum gaze mai multe din depozite, presiunea ar fi scăzut, iar spre finalul lunii februarie am fi putut extrage mai puțin din depozite”, a spus ieri directorul general al Transgaz, Ioan Sterian, citat de HotNews.ro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *