România a redevenit importator net de gaze

România a redevenit, de 3 zile, temporar probabil, importator net de gaze, volumul importat depășindu-l marginal pe cel reexportat, după ce în ultimele luni, a fost exportator net.

Astfel, începând cu data de 16 august, în România a intrat mai mult gaz prin punctele de interconectare decât a ieșit.

Potrivit datelor Transgaz, miercuri România a importat 12,8 milioane mc de gaze prin punctul de interconectare cu Bulgaria de la Negru Vodă și a exportat aproximativ 12,2 milioane mc: un milion mc către Republica Moldova prin punctul de la Ungheni, 4,7 milioane mc către Ucraina prin punctul de la Isaccea și 6,5 milioane mc către Ungaria.

Situația se repetă și vineri, când prin punctul de la Negru Vodă intră în România 12,9 milioane mc și ies 12,7 milioane mc: 0,9 milioane mc către Republica Moldova, 5,3 milioane mc către Ucraina și 6,5 milioane mc către Ungaria.

Cei câțiva GWh importați net de România ar putea fi rezultatul reducerii producției interne a principalului producător de gaze autohton, Romgaz, probabil ca urmare a unor revizii a unor zăcăminte.

Dacă până pe 15 august producția internă era de peste 244 GWh pe zi, pe 16 ea a coborât la 237,7 GWh. Și producția de pe 18 august, chiar dacă a crescut marginal, la 239 GWh, se situează sub cea de la începutul săptămânii.

O altă explicație ar fi cea că Energocom SA, compania de stat însărcinată de Guvernul de la Chișinău să achiziționeze gaze de pe piața liberă în vederea asigurării siguranței energetice pentru această iarnă, a început de o săptămână să înmagazineze gaze în România.

Astfel, o parte din gazele pe care fie le importa direct prin punctul de la Ungheni, fie le trimitea în Ucraina, prin punctul de la Isaccea, în vederea înmagazinării pentru iarnă, rămân în România.

Tranzitul gazelor către Republica Moldova s-a înjumătățit de la 1 august, în timp ce cel către Ucraina a crescut a un nivel record de peste 55 GWh/zi. Gazul exportat direct către Chișinău prin punctul de interconectare de la Ungheni este de proveniență internă, Energocom anunțând că are semnat un contract cu OMV Petrom, însă și cel care ia calea Kievului prin coridorul transbalcanic este, probabil, destinat tot Republicii Moldova, care-l înmagazinează doar în depozitele deținute de Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *