Impactul bugetar al plafonării preţurilor la energie, aprobată prin Ordonanţa adoptată joi de Executiv, va fi de un miliard de lei pe lună, potrivit ministrului Finanţelor, Adrian Câciu, scrie Agerpres.
„Un miliard de lei pe lună. Un miliard de lei pe lună care va fi practic neutralizat de contribuţia pe care am impus-o (contribuţia la Fondul de Tranziţie Energetică n.r)”, a spus Câciu la finalul şedinţei de Guvern, întrebat despre impactul bugetar total al plafonărilor, scrie Agerpres.
Joi, în şedinţa de Guvern a fost aprobată Ordonanţa de modificare şi completare a OUG 27/2022, prin care schema de plafonare şi de protecţie a populaţiei va fi extinsă până la 31 august 2023.
„În această seară am aprobat modificările la Ordonanţa 27. Practic, se extinde perioada de aplicabilitate a Ordonanţei 27. De la 1 septembrie anul acesta, practic de astăzi, până în data de 31 august a anului viitor. Schema de plafonare şi de protecţie a populaţiei şi a mediului economic se extinde de la 1 aprilie 2022 la 31 august 2023. Plafoanele de consum pentru populaţie rămân aceleaşi, între 0 – 100 KWh consum, preţul este de 68 de bani/kW – practic, acest tarif pentru populaţia care consumă foarte puţin kilowaţi. Între 0 – 300 kilowaţi, aici este o uşoară schimbare. În interiorul aceluiaşi plafon, încercăm să stimulăm populaţia să facă o economie. Preţul de 80 de bani se aplică pentru primii 255 de kilowaţi din acest plafon; diferenţa între 255 şi 300 – la preţul din contract”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, la finalul şedinţei de Guvern, scrie Agerpres.
Citeşte şi: