IKEA își contopește toate afacerile din energia eoliană din România. Ewind va administra portofoliul de 171 MW

Ingka, compania din grupul IKEA care controla șapte firme din sectorul energiei eoliene din România, a decis ca una dintre ele să le absoarbă pe toate celelalte. Consolidarea va aduce avantaje financiare, logistice și operaționale, arată compania.

Fuziunea va avea loc prin absorbția de către Ewind S.R.L. a firmelor Dan Holding, Green Energy, Soft Group, Smartbreeze, Smart Clean Power și Eol Energy, toate comaniile fiind deținute de către Ingka Investments România, după cum se arată în Monitorul Oficial.

Ingka deţine majoritatea magazinelor IKEA, cel mai mare retailer de mobilier din lume, prezent și în România cu două unități  în București, o a treia urmând să fie deschisă la Timișoara.

Toate companiile au ca obiect principal de activitate producția de energie electrică, iar Ewind este compania cu cel mai mare capital social dintre ele.

“Strategia grupului este consolidarea activităților și a proprietăților imobiliare de tip eolian în cadrul unei singure societăți, respectiv Ewind”, se arată în anunțul de fuziune, unde se mai explică și alte rațiuni ale acestei consolidări: un sistem decizional unitar, sinergii, reduceri de costuri, creșterea eficienței logistice și umane și a celei operaționale, dar fiind că în tranzacțiile din piețele de energie va funcționa o singură societate.

Ingka deține în România  parcuri eoliene cu o capacitate totală de 171 MW, care au produs în 2020 circa 290 GWh de energie electrică, echivalentul consumului a 150.000 de gospodării locale sau a 65 de magazine IKEA.

Parcurile din România au fost cumpărate în toamna lui 2019 de la compania daneză Vestas, cel mai mare producător de turbine eoliene din Europa, printr-o tranzacție de 136 de milioane de euro.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *