Ieftinire semnificativă a carburanților, azi. Cu cât au scăzut prețurile

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a ieftinit azi și benzina și motorina cu 15 bani pe litru, o modificare de preț mult mai mare față de cele cu care ne-a obișnuit în acest an. De la începutul lunii, carburanții s-au ieftinit cu 7-8%, incluzând și reducerea de preț de 50 de bani, suportată jumătate de Guvern, jumătate de companii.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișa azi, 21 iulie, în aplicația Petrom, un preț al benzinei standard de 8,39 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 9,03 lei/litrul. Prețurile reale pe care le plătiți la pompă sunt cu 50 de bani mai mici însă, adică 7,89 bani pe litru la benzină și 8,53 de lei pe litru la motorină.

La altă stație din București, din partea opusă a orașului, cea de pe Bd. Nicoale Grigorescu, prețurile au scăzut și ele, pe totemul benzinăriei, de la 8,04 lei la 7,89 lei litrul de benzină, și de la 8,68 la  8,53 lei litrul de motorină.

Așadar, avem o ieftinire semnificativă a carburanților, de 15 bani pe litru, de la o zi la alta, o mișcare a prețurilor de o anvergură neobișnuit de mare față de ce ne obișnuise Petrom: în general ieftinirile sau scumpirile au fost de patru bani pe litru, în ultimul timp.

Asistăm așadar la a treia doua modificare de preț operată de liderul pieței de la 1 iulie încoace, momentul în care toate benzinăriile marilor lanțuri au operat reducerea de 50 de bani pe litru – 25 de bani contribuție proprie, 25 de bani de la buget. Prima ieftinire a avut loc la data de 15 iulie, când Petrom a coborât prețurile, doar la benzină,  cu 4 bani pe litru. A doua a fost la 17 iulie, când a scăzut prețul la fel, doar la benzină, cu 4 bani pe litru. Acum a scăzut pețurile la ambii carburanți.

Așadar, de la finalul lui iunie până acum avem o reducere cumulată (inclusiv reducerea operată ca urmare a Ordonanței Guvernului) de 73 de bani pe litru la benzină și de 65 de bani pe litru la motorină. Procentual, o ieftinire de 8,4% la benzină și de 7% la motorină.

Este adevărat că ieftinirile la pompă au loc în contextul ieftinirii petrolului din ultima perioadă (sortimentul Brent a căzut și sub pragul de 100 de dolari barilul și se menține în jurul acestei valori – 106 dolari ieri), dar și a scăderii cotațiilor la produse petroliere în zona noastră. Ieri, cotația Platt’s Med pentru benzină era de 1.055USD/tonă, iar cea pentru motorină, de 1.103 USD tonă. Acum o lună, erau la peste 1.300 de dolari pentru ambii combustibili. Presiuni în sens contrar sunt însă destule: deprecierea leului față de dolar, creșterea costurilor logistice în România, în contextul în care transportatorii sunt ceruți pentru a mișca mărfurile înspre/dinspre Ucraina, costurile suplimentare generate de efectele războiului, politica de a nu mai cumpăra petrol sau carburanți din Rusia (ceilalți sunt mai scumpi) a unora dintre jucători, oferta redusă de capacitate de rafinare în zona noastră, dublată și de faptul că rafinării mari, ca cea la Viena sau Bratislava funcționează mult sub capacitate sau sunt oprite.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul,cu cu o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *