Ieftinire puternică a carburanților azi. Prețul benzinei coboară spre pragul de 7 lei litrul

Petrom, liderul pieței carburanților din România, a ieftinit azi benzina și motorina, de date aceasta semnificativ, ca urmare a scăderii cotațiilor la țiței și produse petroliere.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișează pe data de 7 octombrie 2023 un preț al benzinei standard de 7,07 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,70 lei/litrul.

Așadar, față de ziua precedentă, benzina și motorina sunt mai ietine la Petrom cu zece bani pe litru și, ciu siguranță și celelalte mari lanțuri operează o modificare de preț similiară.

Ultima moificare de preț la carburanți a fost operată de Petrom acum două zile (nu punem ieftinirea de un ban pe litru a motorinei de ieri), când benzia s-a ieftinit cu cinci bani pe litru și motorina cu un ban pe litru. Mai devreme, în data de 3 octombrie,motorina s-a scumpit cu cinci bani pe litru iar motorina s-a ieftinit cu un ban pe litru, asta după ce, cu doar o zi înainte, benzina s-a ieftinit cu cinci bani pe litru. Anterior,  vineri 29 seprembrie,  prețul motorinei a crescut cu șapte bani pe litru, iar cel al benzinei a rămas nemofidicat.

Și după ultimele evoluții ale prețurilor, diferența de preț dinre cei doi carburanți crește până la 63 de bani pe litru.

Cel mai probabil ieftinirile vin pe fondul scăderii cotațiilor la produse petroliere din ultimele zile. Astfel, cel puțin pentru Platt’s Mediterranean, care este luată în calcul în zona noastră, cotațiile acu coborât acum spre 770 (benzină) – 870 (motorină) dolari pe tonă, considerabil sub nivelurile maxime ale anului atinse la jumătatea lunii trecute. Drept cauze sunt atât ieftinirea petrolului, care a coborât la 85 de dolari pe baril (sortimentul Brent) de la maximumul anului atins acum câteva săptămâni, cît și, probabil, reluarea exporturilor de carburanți de către Federația Rusă, care fuseseră oprite pentru a asigura cu prioritate piața internă, unde se manifesta o oarecare penurie. De asemenea, unele rafinării încep să iasă din perioadele de opriri programate, așa că livrările încep să crească. Totuși, piața din zonă trebuie să răspundă cererii din ce în ce mai mare care se manifestă în Ucraina, mai ales de motorină, iar acest lucru, alături de specificul pieței noastre (rafinăriile produc mai multă benzină decâ e nevoie, dar mai puțină motorină decât necesarul iar restul se importă) face ca motorina să fie semnificativ mai scumpă decât benzina.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul din România, cu o rețea de 555 de stații de distribuție, dintre care 393 Petrom și 162 OMV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *