Ieftinire masivă și continuă a carburanților în România. La cât au ajuns prețurile azi

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut și azi prețurile la pompă cu 15 bani pe litru, și la benzină și la motorină, la doar o zi după o ieftinire de aceeași amploare. Este a treia ieftinire consecutivă, cu 15 bani pe litru, din ultima săptămână

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișa pe 7 decembrie 2022, în aplicația Petrom, un preț al benzinei standard de 6,96 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,13 lei/litrul.

Prețurile reale pe care le plătiți la pompă sunt cu 50 de bani mai mici însă, adică 6,46 lei pe litru la benzină și 7,63 lei pe litru la motorină.

Așadar, comparativ cu prețurile de ieri, Petrom a ieftinit benzina și motorina cu 15 bani pe litru, în condițiile în care compania a operat o reducere de preț tot de 15 bani pe litru ieri, și una, tot de 15 bani pe litru miercurea trecută, pe 30 noiembrie.

Aceste modificări de o asemenea amplitudine ale prețului nu erau uzuale pentru compania petrolieră, care în general mișca prețurile cu patru-opt bani pe litru

Aceste ieftiniri masive au loc în contextual în care, acum două zile, a intrat în vigoare embargoul impus de Comisia Europeană asupra importurilor de petrol ruesc pe cale maritimă dar și plafonarea de preț de 60 de dolari pe baril. Așadar, pare surprinzătoare decizia Petrom de a reduce nu o data, ci de două ori, timp de două zile la rând, prețurile de o asemenea manieră.

La momentul redactării acestei știri, cotația pentru Brent era de 79 de dolari barilul iar cea pentru sortimentul WTI de 74 de dolari barilul, prețuri chiar mai mici decât cele de cele dinaintea impunerii embargoului.

Ministrul Energiei, Vitgil Popescu, a afirmat acum două zile că cele trei rafunării românești nu mai importă deloc țiței din Rusia. “Am avut “n” discuții cu toate companiile, cu toate rafinăriile, și, de azi, toți, și rafinăria Petrom, și rafinăria Petromidia, și rafinăria Petrotel, nu vor mai procesa țiței rusesc, s-au stabilit surse alternative și rute alternative.

Toate rafinăriile din România încă de săptămâna trecută procesează doar ţiţei non-rusesc, deci România este independentă de ţiţeiul rusesc. Nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu petrol şi cu produse petroliere, odată cu intrarea în vigoare a embargoului. România a devenit independentă de petrolul rusesc”, a spus Popescu.

Ministrul a mai afirmat și că decizia Guvernului de a subvenţiona cu 50 de bani pe litru preţul carburanţilor s-a dovedit bună și, întrebat dacă va fi prelungită și după 1 ianuarie, atunci când măsura expiră, a spus că Guvernul va lua o decizie la jumătatea acestei luni, așa cum a făcut și la precedenta prelungire, care a intrat în vigoare la 1 octombrie.

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *