
Prețurile carburanților au scăzut azi mai mult decât de obicei, asta după ce benzina și motorina s-au ieftinit și ieri și sâmbăta trecută. În doar patru zile, un litru de carburant s-a ieftinit cu 21 de bani.
Stația Petrom de pe strada Braşov din Sectorul 6, Bucureşti, monitorizată de noi, afișa în dimineața zilei de 8 aprilie un preț al benzinei standard de 7,08 lei pe litru și un preț al motorinei standard de 7,26 lei pe litru.
Astfel, față de prețurile din ziua precedentă, Petrom a ieftinit și benzina și motorina cu 10 bani pe litru. O ieftinire semnificativă comparativ cu mișcările de preț care se operează în general, care sunt de 4-5 bani pe litru în general. O scădere similară de preț, dacă nu identică, se regăsește în general și la celelalte benzinării de lanț din țară.
Este a patra modificare de preț a carburanților din această lună, și a treia ieftinire consecutivă. Precedenta ieftinire a avut loc chiar ieri, când Petrom a ieftinit și benzina și motorina cu 5 bani pe litru, după ce, acum patru zile, a fost operată o ieftinire, și la benzină și la motorină, de 6 bani pe litru.
Așadar, în doar patru zile prețurile carburanților au scăzut în România cu 21 de bani pe litru, o dinamică mai puțin întâlnită într-un interval atât de scurt de timp.
Scăderile de la pompă sunt cauzate de scăderea accentuată a cotațiilor la țiței, care influențează cotațiile produselor petroliere în funcție de care se stabilesc prețurile retail, dar și de o ușoară depreciere a dolarului.
Prețurile globale ale petrolului au scăzut accentuat săptămâna trecută și rămân scăzute. Atunci, opt state membre OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii) au convenit în mod neaşteptat să continue cu planurile lor de a majora producţia cu 411.000 barili pe zi (bpd) în luna mai, o decizie care a dus la un declin sever al preţurilor petrolului. OPEC a citat „fundamentele viabile ale pieţei şi perspectivele pozitive de piaţă” pentru decizia sa. Aceasta a fost a doua lovitură pentru cotații după declinul de 4% care a fost provocat de anunţul SUA privind noile taxe vamale.
Ca atare, prețurile au coborât la cel mai mic nivel din 2021 încoace, cu cotația țițeiului Brent (de referință pentru Europa de Vest și pentru România) coborând, pentu o vreme, sub 65 de dolari, iar cea a WTI (de referință pentru Statele Unite) chiar sub 60 de dolari pe baril. La momentul redactării acestei știri, țițeiul Brent era cotat la 65,1 dolari, iar WTI la 61,6 dolari, în urșoară creștere.