Ieftinire a carburanților, după mai bine de o lună de scumpiri repetate

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a ieftinit și benzina și motorina vândute în stațiile proprii.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișa pe 17 noiembrie 2022, în aplicația Petrom, un preț al benzinei standard de 7,68 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,93 lei/litrul.

Prețurile reale pe care le plătiți la pompă sunt cu 50 de bani mai mici însă, adică 7,18 lei pe litru la benzină și 8,43 lei pe litru la motorină.

Astfel, comparativ cu prețurile din ultimele zile, benzina este cu patru bani mai ieftină, iar motorina este și mai ietină, cu șapte bani pe litru.

Sunt primele ieftiniri ale carburanților după mai bine de o lună de scumpiri. În total, din 7 octombrie, moment de la care prețurile au început  din nou să crească după o lungă perioadă de ieftiniri, carburanții s-au scumpit în 15 rânduri, până pe 8 noiembrie, după care a urmat o perioadă de stagnare și apoi au venit aceste scăderi. Cumulat, așadar, în acea luna, scumpirea a ajuns la 63  de bani pe litru în cazul motorinei, carburantul cel mai utilizat în România. Pentru benzină, scumpirea cumulată a fost tot de 63 de bani.

în România a fost extinsă perioada de valabilitate a reducerii voluntare de 50 de bani pe litru, la pompă – 25 de bani efortul statului, 25 de bani efortul companiei – până la sfârșitul anului.  Guvernul a luat decizia la finalul lunii trecute, când măsura, luată cu începe de la 1 iulie, expira iar ieri măsura a trecut și de Parlament.

Petrom a anunțat atunci că se va conforma voluntar, așa cum a făcut-o și prima dată, în iulie. De altfel, toate marile lanțuri au avut aceeași atitudine. Petrom a anunțat recent că impactul acestei reduceri voluntare a fost de 53 de milioane de euro pentru al treilea trimestru al anului, iar pentru trimestrul în curs estimează aproximativ 40 de milioane, ca urmare a scăderii sezoniere a volumelor de carburanți vândute.

Vânzările totale de produse rafinate ale Petrom au scăzut, în trimestrul trei al anului, cu 2% față de trimestrul trei al anului trecut, scăderea vânzărilor prin benzinării fiind însă de doar 1%. La nivelul primelor nouă luni din 2022 însă, vânzările sunt pe plus: 3% mai mult, în total, și 2% mai mult, prin rețelele  de benzinării, comparativ cu perioada similară din 2021.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu  o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV.

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *