Ieftinire a carburanților, azi. Care sunt prețurile

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a ieftinit azi benzina și motorina vândute în stațiile proprii.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișează pe data de 30 iunie 2023 un preț al benzinei standard de 6,68 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 6,66 lei/litrul.

Așadar, față de ziua anterioară, Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a ieftinit benzina cu patru bani pe litru și motorina cu cinci bani pe litru.

Este a doua ieftinire operată de companie după cea care a avut loc la finalul săptămânii trecute, când prețurile au scăzut cu trei bani pe litru. Aceste ieftiniri vin după o serie de scumpiri repetate, de mică amploare dar destul de dese, care au avut loc mai ales în prima jumătate a acestei luni.

La finalul lui mai, în premieră după mulți ani, benzina a devenit mai scumpă decât motorina, situație care, după cum se vede, se menține, dar diferențele de preț dintre cei doi carburanți s-au mai atenuat.

La momentul redactării acestei știri, cotația țițeiului Brent, de referință pentru piața europeană era de 74,5 dolari pe baril, în timp ce benchmark-ul american WTI se tranzacționa la 69,8 dolari, niveluri în stagnare.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu o rețea de 555 de stații de distribuție, dintre care 393 Petrom și 162 OMV.

Potrivit ultimelor date ale Oil Bulletin, serviciul Comisiei Europene de monitorizare a prețurilor la carburanți (date din 26 iunie), în euro, prețul mediu în România este de 1,35 euro/litru pentru benzină și tot 1,35 euro/litru pentru motorină. Cu acest nivel, la benzină România ete a treia cea mai ieftină piață din UE, după Bulgaria și Malta, iar la motorină, un preț mai mic decât la noi este, la fel, doar în Bulgaria și Malta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *