Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei și a menținut prețul benzinei, astfel că diferența de preț dintre cei doi carburanți a scăzut la doar șapte bani pe litru.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișează pe data de 20 aprilie 2024 un preț al benzinei standard de 7,41 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,48 lei/litrul.

Așadar, azi, compania petrolieră a redus prețul motorinei șase bani pe litru și a menținut prețul benzinei, asta după ce, cu doar o zi în urmă, a crescut prețul la benzină cu patru bani pe litru, menținând prețul motorinei.

Exceptând o ieftinire nesemnificativă, de un ban pe litru, aceasta este prima ieftinire a unui carburant operată de Petrom în luna aprilie și ea vine după cinci scumpiri consecutive.

Observăm că, după ultimele mișcări de prețuri, dferența de preț dintre benzină și motorină s-a redus la doar șapte bani pe litru – ba chiar la alte stații din rețeaua Petrom a coborât la șase bani pe litru.

Amintim că în că România, țară în care funcționează trei rafinării care produc carburanți, este importator net de motorină, dar este exportator net de bezină, în condițiile în care dieselul este carburantul majoritar folosit. Din această cauză, dar și din altele, în geneal motorina este mai scumpă la noi decât benzină, o situație diferită față de multe piețe europene.

Carburanții se vor mai scumpi încă o dată, la jumătatea anului, pentru că, în acest an, acciza la carburanți crește în două etape, la 1 ianuarie și la 1 iulie. Scumpirea de la 1 iulie, cauzată exclusiv de creșterea accizei (incluzând și TVA aferentă), va fi de 43 de bani pe litrul de benzină și de circa 40 de bani pe litrul de motorină.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul din România, cu o rețea de 555 de stații de distribuție, dintre care 393 Petrom și 162 OMV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *