Iefinire a carburanților, azi. Care sunt prețurile

Petrom, liderul pieței, e ieftini azi carburanții, la trei zile de la precedenta scădere de preț. Motorina s-a ieftinit mai mult decât benzina.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișează pe data de 24 februarie 2023 un preț al benzinei standard de 6,53 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,21 lei/litrul.

Așadar, în această dimineață Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut prețul motorinei cu cinci bani pe litru și pe cel al benzinei cu doi bani pe litru.

Precedenta modificare de preț a fost operată de Perom acum trei zile, la 21 februarie, când compania petrolieră a redus cu opt bani pe litru prețul motorinei și a menținut prețul benzinei. Anterior, la data de 14 februarie, Petrom crescuse prețul benzinei cu cinci bani pe litru și menținuse prețul motorinei. Scumpirea de pe 14 februarie  fusese prima operată de Petrom în precedentele trei săptămâni și venea după patru ieftiniri consecutive, mai ales la motorină.

După ultimele evoluții, ecartul de preț dintre cei doi carburanți a ajuns la doar 68 de bani pe litru, la mai puțin de jumătate față de nivelul de vara trecută.

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă. Consumul a crescut ușor anul trecut, cu circa 3%.

La data redactării acestei știri, cotația țițeiului Brent, de referință pentru piața europeană era de 82,9 de dolari pe baril, în timp ce benchmark-ul american WTI se tranzacționa la 76 de dolari, ambele fiind în ușoară creștere

Cu actualele niveluri de preț, România este a doua cea mai ieftină piață pentru benzină și motorină dn Europa, după Bulgara, dacă nu socotim Malta, care are un consum foarte mic.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *