Iberdrola construiește în România cel mai mare complex eolian din lume

Compania spaniolă Iberdrola Renovables a început construcţia unui parc eolian, primul dintre cele 50 pe care intenţionează sa le ridice în Romania, care vor forma cel mai mare complex de acest gen din lume, potrivit Bloomberg.

Primul parc va fi amplasat în localitatea Mihai Viteazu (judeţul Constanţa) şi va avea o putere instalată de 80 MW (40 de generatoare de câte 2 megawaţi fiecare). El ar urma să fie finalizat până la sfârşitul acestui an. Pentru această primă fază, Iberdrola va folosi turbine eoliene produse de Gamesa Corporacion Tecnologica SA

 

Tot complexul va avea o putere instalată de 1.500 MW, care califică investiţia din Dobrogea drept cel mai mare complex eolian din lume, mai mare chiar decât o centrală nucleară de dimensiune medie. Investiţia ar urma să fie finalizată în 2017.

Când va fi finalizat, acest complex eolian va genera suficientă energie în România pentru a furniza electricitate unui număr de aproape un milion de gospodării, evitându-se astfel eliberarea în atmosferă a 1,25 de milioane de tone de bioxid de carbon în fiecare an.

Potrivit informaţiilor din presă, Iberdrola ar fi semnat deja cu Transelectrica acordul care stabileşte condiţiile de conectare la sistemului energetic naţional a  complexului eolian, existânnd deja un acord pentru conectarea primilor 600 MW ai proiectului.

Iberdrola Renovables este prezentă în 23 de ţări, şi, în 2010, a fost cel mai mare producător de energie din surse regenarabile din Europa.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *