Asociația pentru Combustibili Sustenabili (ACS) lansează o inițiativă pentru a accelera adoptarea hidrogenului verde în sectoarele economice cheie ale României, marcând un pas major către o economie sustenabilă și cu emisii reduse de carbon, arată un comunicat de presă.
Inițiativa urmărește să pună la dispoziția mediului economic informații și bune practici pentru tranziția către o industrie sustenabilă și să faciliteze o colaborare mai strânsă între mediul privat și public, conducând la formarea de consorții sustenabile care să promoveze inovarea și adoptarea tehnologiilor prietenoase cu mediul.
În acest sens, ACS desfășoară o analiză detaliată a potențialului de dezvoltare regională prin ecosisteme tip parcuri de hidrogen (Hydrogen Valleys), care pot fi mai mult decât hub-uri de producție, devenind centre de inovare și creștere economică regională. Programul este susținut de Linde Gaz Romania.
: “Hidrogenul verde poate poate ajuta România să atragă finanțări și investiții, fiind un sprijin și nu o piedică pentru industrie. Dispunem de toate avantajele naturale pentru a fi jucător cheie în domeniu. Principala provocare pentru aplicațiile industriale este abordarea segmentată la nivel administrativ și comportamentul izolat, național și regional. Soluția este o activitate economică inițiată de companii, care va depăși barierele naționale și regionale”, a declarat Vlad Stoicescu, președintele ACS.
Printre avantajele României pe piața de hidrogen verde se numără: resursa umană, poziția geografică, resursele naturale și infrastructura aflată în dezvoltare. Implementarea proiectelor industriale sustenabile beneficiază de soluții de finanțare variate, inclusiv fonduri europene și naționale, obligațiuni verzi, contractele PPA (Power Purchase Agreement), etc.
Alexandru Bădescu, Head of On-Site Supply, Linde Gaz România, a adăugat: “Tranziția către o industrie sustenabilă este un drum lung, cu multe provocări iar toți actorii implicați trebuie să se angajeze în contribuția lor pentru ca România să-și valorifice atuurile și să profite de agenda europeană, construind astfel o industrie și o economie competitive pe termen lung. Susținem demersul ACS și contribuim cu experiența de peste 100 de ani a companiei Linde, care este unul dintre liderii globali în producția de gaze industriale, inclusiv hidrogen verde, precum și în aplicații ale acestora”.
În prezent Linde a realizat și dezvoltă ample proiecte de decarbonizare industrială și hidrogen verde în Europa, SUA si Orientul Mijlociu.
Asociația pentru Combustibili Sustenabili (ACS) este o inițiativă est-europeană pentru adaptarea investițiilor străine directe la mediul local și facilitarea colaborării dintre companii pentru atingerea unor obiective specifice într-un mediu juridic și de reglementare bine definit. ACS asistă, de asemenea, sistemul public pentru a oferi instrumente necesare dezvoltării mediului de business pe baza unor strategii de succes pe termen mediu și lung.
Unul dintre proiectele cheie ACS în România a fost contribuția la efortul interinstituțional de a dezvolta Strategia Națională pentru Hidrogen. Cu această ocazie, ACS a evidențiat beneficiile acestui gaz, văzut ca un catalizator pentru cea de-a patra revoluție industrială. ACS este implicată în promovarea oricărei surse de energie sustenabilă pentru industriile de producție și servicii, cu implicare în special în ce privește infrastructura sustenabilă, construcții, transport și logistică.