Sectorul hidrogenului cere Bruxelles-ului să ajute producătorii europeni de echipamente să concureze cu China

Producătorii europeni de echipamente utilizate în producţia de hidrogen au făcut un apel către Uniunea Europeană să ajute industria să concureze cu producătorii chinezi care oferă preţuri mai mici, se arată într-o scrisoare consultată luni de Reuters.

Companiile semnatare, printre care se numără Thyssenkrupp Nucera NCH2.DE, Siemens Energy ENR1n.DE şi Nel Hydrogen NEL.OL, vor ca Bruxelles-ul să facă mai multe pentru a asigura că echipamentele produse în Europa vor avea cea mai mare parte în planul UE ca în 2030 să producă 10 milioane de tone de hidrogen regenerabil, utilizând echipamente de electroliză.

China îşi extinde rapid producţia de echipamente pentru hidrogen şi în prezent controlează 40% din capacităţile mondiale de producţie a electrolizoarelor, în creştere de la un nivel de 10% anul trecut, susţin semnatarii scrisorii, adăugând că subvenţiile de stat oferă producătorilor chinezi un avantaj semnificativ.

„Acest mediu concurenţial deformat creează o concurenţă incorectă şi îi pune pe producătorii europeni de electrolizoare în dezavantaj. Odată ce o tehnologie sau lanţul său de aprovizionare este pierdut, este imposibil să fie adusă înapoi”, se precizează în scrisoare datată luni şi trimisă preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Firmele europene au cerut Bruxelles-ului să introducă aşa-numite „criterii de rezilienţă”, care ar da prioritate firmelor locale la viitoarelor licitaţii pentru schema de finanţare referitoare la Banca Europeană pentru Hidrogen, şi ar asigura că unele părţi ale procesului de producţie sunt amplasate în Europa.

În luna aprilie a acestui an, Banca Europeană pentru Hidrogen a acordat o finanţare în valoare de 720 de milioane de euro pentru şapte proiecte din UE. Surse din interiorul industriei au estimat că ofertele cu preţuri mici, pentru unele proiecte care au avut succes, sugerează faptul că acestea vor utiliza echipamente chinezeşti ieftine.

Uniunea Europeană a decis să adopte o poziţie mai fermă în raport cu China când vine vorba de tehnologiile verzi, în încercarea de a asigura că industriile europene pot concura la nivel global şi a evita o creştere a dependenţei Europei faţă de Beijing pentru componentele principale ale tranziţiei la energia verde.

Luna trecută, Bruxelles-ul a anunţat noi tarife vamale suplimentare pentru automobilele electrice chineze importate şi în paralel investighează subvenţiile de stat acordate producătorilor chinezi de turbine eoliene şi panouri fotovoltaice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *