Hidroelectrica vrea să cumpere un parc eolian de 108 MW în Dobrogea deținut de o companie germană. Semn clar că a pierdut lupta pentru activele CEZ.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, intenționează să achziționeze un parc eolian, Crucea Wind Farm, deținut de o companie germană în Dobrogea.

Hidroelectrica a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice un anunț referitor la achiziția de “Servicii de consultanță specializata , asistenta de due-diligence evaluare și intermediere fuziuni si/sau achizitii in cadrul procesului de vanzare (M&A) a Crucea Wind Farm SA si Steag Energie Romania SRL”.

Hidroelectrica estimează că va plăti pentru aceste servicii 280.000 de euro și pare că se grăbește, în condițiile în care anunțul a fost publicat în SEAP în data de 18 septembrie, iar compania a stabilit data de 30 septembrie ca termen de depunere a ofertelor.

Crucea Wind farm S.A. este societatea care deține Centrala Electrica Eoliana Crucea Nord de 108 MW, situată in vecinatatea comunelor Crucea, Vulturu şi Pantelimon în judeţul Constanţa. STEAG Energie Romania S.R.L. este societatea care presteaza servicii de operare tehnica si comerciala pentru Cruea Wind Farm S.A. Ambele societati sunt membre ale grupului STEAG GmbH Germania.

Parcul eolian participă la schema de sprijin prin certificare verzi și primește 0,75 certificate pentru fiecare MWh vândut. Parcul beneficiază de această schemă până în 2029.

Acest anunț pare a fi confirmarea că Hidroelectrica a ratat achiziția parcului eolian de 600 MW al CEZ din Dobrogea, pe care compania cehă l-a scos la vânzare alături de restul activelor sale din România.

Luna trecută, CEZ a  anunțat că, în data de 25 iunie, a primit ofertele angajante pentru cumpărarea activelor pe care le deține în România, pe care le-a scos la vânzare. Consorțiul românesc format din Electrica, Hidroelectrica și Societatea de Administrare a Patricipațiilor în Energie (SAPE) a depus și el ofertă. CEZ a anunțat că a început deja negocierile cu cel care a depus cea mai bună ofertă, dar nu a anunțat și despre ce companie e vorba. Potrivit unei relatări mai vechi a Ziarului Financiar, care citează surse, compania cehă ar avea aceste negocieri exclusive cu compania australiană Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), cel mai mare administrator de proiecte mari de infrastructură la nivel mondial.

CEZ aștepta circa un miliard de euro din vânzarea activelor din România: companiile de distribuție și vânzări și parcul eolian Fântânele – Cogealac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *