Hidroelectrica vine cu o nouă ofertă de preţ la energie electrică pentru populaţie, mai mic decât cele reglementate de stat

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, are o nouă ofertă de preţ pentru populaţie, mai bună decât majoritatea preţurilor reglementate, chiar dacă preţul este puţin mai mare decât cel din vechea ofertă promoţională a companiei, care a fost valabilă până la sfârşitul lui iunie.

Compania are acum, pentru clienţii casnici, o ofertă de 0,255 lei/kWh, şi este puţin mai mare decât cel din lunile mai şi iunie, când compania oferea clienţilor persoane fizice care încheie un contract în această perioadă, un preţ de vânzare a energiei de 0,23 lei/kWh, o promoţie faţă de oferta standard, de 0,27 lei/MWh.

Acum, preţul din oferta standard este de 0,255 lei/kWh.

Acesta este preţul final de achiziţie al energiei, fără vreun abonament zilnic (ca la alţi furnizori concurenţial) şi la el se adaugă, în factură, componentele de reţea (tarif de transport şi distribuţie), contribuţia de cogenerare, certificatele verzi, acciza şi TVA, care sunt identice pentru ofertele tuturor celorlalţi furnizori, în funcţie de zona de reţea.

Preţul este ferm timp de un an de zile pentru cine încheie contracte cu Hidroelectrica. Plata facturii se poate face în termen de 30 de zile.

Potrivit calculelor noastre, preţul Hidroelectrica este mai mic decât preţurile reglementate ale furnizorilor de ultimă instanţă obligaţi (FUI), cu excepţia celui practicat de Enel pentru zona Muntenia Sud (zona Bucureşti-Ilfov şi Giurgiu). Aici însă, Hidroelectrica a fost desemnat FUI optional, deci are un preţ reglementat sub cel de FUI obligat al Enel.

De la data de 1 martie, timp de trei ani, ANRE a reglementat preţurile la energia electrică pentru consumatorii casnici care nu trecuseră în piaţa concurenţială (circa şapte milioane de consumatori din cei nouă), ca urmare a OUG 114. Preţurile se ajustrează o dată pe an, iar consumatorii care trecuseră în piaţa concurenţială se pot întoarce în piaţa reglementată, dacă doresc şi dacă preţurile reglementate sunt mai mici decât ce plătesc în momentul de faţă.

De la data de 1 martie, timp de trei ani, ANRE a reglementat preţurile la energia electrică pentru consumatorii casnici care nu trecuseră în piaţa concurenţială (circa şapte milioane de consumatori din cei nouă), ca urmare a OUG 114. Preţurile se ajustrează o dată pe an, iar consumatorii care trecuseră în piaţa concurenţială se pot întoarce în piaţa reglementată, dacă doresc şi dacă preţurile reglementate sunt mai mici decât ce plătesc în momentul de faţă. Detalii, în textul de mai jos:

Factură mai mică la electricitate? Cum puteţi schimba furnizorul, după introducerea preţurilor reglementate

Hidroelectrica a fost compania cea mai afectată de reintroducerea pieţei reglementate, întrucât ea, alături de Nuclearelectrica şi Petrom, trebuie să vândă energia electrică la preţ plafonat, cost de producţie plus marjă reglementată de profit de 5%. Hidroelectrica trebuie să vândă, în acest an, circa 10% din producţia sa la preţul de 111 lei/kWh, mult sub preţul pieţei. Pentru anii viitori, obligaţia de vânzare la preţ reglementat creşte până la 35%.

În aceste condiţii, Hidroelectrica intenţionează să crească pe segmentul de furnizare pentru consumatorii casnici, şi a devenit chiar furnizor de ultimă instant opţional pentru zona Muntenia Sud.

Citeşte şi:

Hidroelectrica a ajuns furnizor de electricitatate pentru aproape 5.000 de clienţi, majoritatea industriali

Compania și-a bugetat pentru 2019 un profit brut de 980,93 milioane lei, în scădere cu 56% față de anul trecut, când a realizat un profit istoric, de circa 2 miliarde de lei. Compania operează hidrocentrale cu o putere instalată totală de circa 6.400 MW. Hidroelectrica este controlată de statul român, prin Ministerul Energiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *