Hidroelectrica vine cu o nouă ofertă de energie electrică pentru populaţie. Cât de bune sunt preţurile

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România în condiţii climaterice normale, şi-a actualizat luna trecută oferta de furnizare de energie electrică pentru populaţie.

Hidroelectrica vinde consumatorilor casnici racordaţi la reţeaua de joasă tensiune electricitate la un preţ de furnizare de 0,22 lei/KWh fără TVA, preţ fix, pe toată perioada contractuală de un an, garantat indiferent de consumul realizat, potrivit ofertei disponibile pe site-ul companiei.
La acest preţ se adaugă tarifele reglementate, de transport, sistem, distribuţie, contribuţia pentru cogenerare, cota de certificate verzi, acciza şi TVA.
Oferta este pentru clienţii casnici din toată ţara şi este valabilă până la 31 ianuarie 2019.

Iată preţurile cu toate taxele şi tarifele, dar fără TVA, pentru fiecare dintre cele opt zone de distribuţie:

Muntenia Nord: 0,462 lei/kWh

Muntenia Sud: 0,449 lei/kWh

Transilvania Sud: 0,467 lei/kWh

Transilvania Nord: 0,464 lei/kWh

Banat: 0,460 lei/kWh

Oltenia: 0,476 lei/kWh

Dobrogea:0,483 lei/kWh

Moldova: 0,483 lei/kWh.

Citeşte şi:

Americanii de la FP cer în instanţă 300.000 de lei de la fiecare om din conducerea Hidroelectrica. Motivele sunt surprinzătoare

Cu aceste preţuri, Hidroelectrica nu are cea mai bună ofertă de furnizare, dar există un avantaj în faţa multora dintre furnizorii concurenţiali clasici. Compania nu percepe vreo taxă de rezervare, astfel că în final oferta este mai avantajoasă.

Un exemplu: pentru zona de distribuţie Muntenia Sud, care include Bucureştiul, cea mai bună ofertă o are, potrivit comparatorului de preţ de pe site-ul ANRE, Tinmar Energy. Vine cu un preţ de furnizare de doar 0,18 lei/kWh, ceea ce duce la un preţ final, fără TVA, de 0,490 lei, dar Tinmar mai percepe şi un abonament zilnic, de 0,39 lei. Socotind un consum de 150 kWh pe lună, o factură la Hidroelectrica ar fi de 80 de lei, cu tot cu TVA. Or, cu acel abonament cu tot, o factură la Tinmar aferentă aceluiaşi consum s-ar ridica la 73 de lei, preţ cu TVA, dar cei 10 lei pe lună, cât înseamnă abonamentul duc, factura finală la 83 de lei, deci peste Hidroelectrica.

Hidroelectrica are un portofoliu destul de mic de clienţi finali (4.720 de locuri de consum, dintre care pentru casnici doar 353-date pentru 31 martie 2018), dar această activitate de furnizare nici nu a fost promovată de companie. Hidroelectrica urmează însă să propună în acest an acţionarilor un nou plan de afaceri, iar partea de furnizare pentru clienţii finali să capete mai multă atenţie.

Hidroelectrica, companie controlată de stat prin Ministerul Energiei, a anunţat, pentru primele şase luni ale acestui an, un profit net de 962 de milioane de lei, cel mai mare din istoria companiei. Marja EBITDA a ajuns la 73% din venituri.
În primele şase luni ale anului, Hidroelectrica a raportat o producţie în creştere cu 20%, faţă de intervalul similar din 2017, până la 9,17 TW. Puterea instalată a hidrocentralelor operate de companie este de 6.444 MW.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *