Hidroelectrica va pune un parc fotovoltaic plutitor pe un lac de acumulare de pe Olt – ministrul Energiei

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vorbit despre un proiect pilot de panouri fotovoltaice flotante pe care îl va face Hidroelectrica, în premieră naţională, potrivit agenției de presă News.ro

„În momentul de faţă dacă vorbim este un pic mai mic decât anul trecut fără impact semnificativ. Dar ne gândim cum să facem şi ce să facem şi pentru viitor, pentru că o parte din rezerva din lacuri se evaporă”, a comentat mai intâi miniustrul pe marginea producției din surse hidro, spunând că există acum în lacuri o rezervă de 2,7 TWh.

“Această evaporare duce la scăderea, deci nu numai precipitaţiile, dar şi evaporarea la nivelul luciului de apă şi până la sfârşitul anului va atribui primul proiect pilot de 10 megawaţi, un proiect pilot de panouri fotovoltaice flotante, pe care Hidroelectrica îl va face în premieră în premieră naţională, de 10 megawaţi pe 10 hectare în judeţul în judeţul Olt, la hidrocentrala, la amenajarea hidroelectrică de la de la Ipoteşti a sucursalei Vâlcea. Ne-am gândit în perspectivă tocmai pentru a putea folosi şi aceste luciuri de apă pentru a produce energie electrică, pentru că fotovoltaicul, cu hidro se echilibrează foarte bine şi facem două lucruri odată produce mai multă energie, echilibrăm mai bine energia, dar şi reducem evaporarea apei. Acest proiect va fi multiplicat şi la alte lacuri de acumulare, în aşa fel încât Hidroelectrica să producă mai multă energie şi să-şi protejeze resursa”, a spus Popescu.

În altă ordine de idei, ministrul a afirmat că în acest an, în timpul iernii şi probabil şi iarna viitoare nu va fi o scădere a producţiei de energie din cărbune, în contextul crizei energetice la nivel european şi mondial şi al războiului din Ucraina.

“Am declarat şi am spus că în această perioadă de criză şi cât va dura această criză şi cât va fi nevoie, vom produce maxim din cărbune. A fost cărbune ziua trecută 1.500-1.700 de megawaţi. În momentul de faţă, discutând cu cei de la Complexul Energetic Oltenia, că pentru că ei sunt principalii producători, gândim o strategie în aşa fel încât să acumulăm cât mai mult cărbune, în aşa fel încât să pornim cu stocuri foarte mari în această iarnă să avem o producţie de cărbune în această iarnă mai mare faţă de iarna trecută”, a explicat Popescu.

Citește și:

EDP a inaugurat cel mai mare parc solar plutitor din Europa, situat pe un lac de acumulare

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.