Hidroelectrica va inaugura oficial hidrocentrala Bretea, săptămâna viitoare

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România va inaugura în sfârșit hidrocentrala Bretea, săptămâna viitoare, prima centrală nouă de când compania a ieșit din insolvență.

Hidroelectrica va inaugura noua centrală de la Bretea în data de 24 octombrie, potrivit datelor dintr-un anunț trimis presei. Centrala de la Bretea, cu o putere instalată de 12 MW, este amplasată în judeţul Hunedoara, de pe râul Strei, și este practic prima hidrocentrală nouă pusă în funcțiune în România după după ieșirea companiei din insolvență

Investiția în noua centrală s-a ridicat la circa 200 de milioane de lei, potrivit datelor comunicate de oficialii companiei în trecut. Centrala a fost terminată de mai multă vreme, dar a nu a putut fi încă pusă în operare comercială decât la finalul lunii iulie, din cauza unor probleme legate de cerințele tehnice din acordul de racordare, care au stârnit dispute între producător și operatorul rețelei.

CHE Bretea este un demers 100% românesc: proiectantul general este ISPH Bucureşti, lucrările la centrala hidroelectrică au fost realizate de Hidroconstrucţia SA Bucureşti prin Sucursala Râul Mare Haţeg, iar montajul echipamentelor furnizate UCM Reşiţa a fost asigurat de Energomontaj SA Bucureşti.

Investiţia în valoare de peste 197 milioane lei, făcută din surse proprii ale companiei Hidroelectrica, aduce în sistemul energetic naţional un plus de aproximativ 33 GWh/an. Electricitatea este produsă de două turbine Kaplan, având o putere instalată de 6,282 MW fiecare.

Obiectivul de investiţii AHE Strei, din care face parte CHE Bretea, a fost gândit pentru valorificarea potenţialului hidroenergetic al cursului inferior al râului Strei, prin realizarea de hidrocentrale cu o putere instalată totală de 84.25 MW şi o producţie de energie electrică, de 164.52 Mwh. Amenajarea hidroenergetică a râului Strei constă în realizarea a trei baraje şi şapte hidrocentrale care asigură regularizarea debitului râului Strei pe o lungime de 32,5 km.

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *