Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, va depune o ofertă pentru cumpărarea firmei de furnizare CEZ Vânzare, care se află acum în portofoliul MIRA, potrivit datelor prezentate de societate.
Consiliul de Supraveghere al Hidoelectrica decis “avizarea ofertei Hidroelectrica in cadrul procesului de achizitie a CEZ Vanzare”, potrivit informațiilor publice de pe site-ul producătorului de energie, oficializând astfel intenția companiei, despre care se vorbea de mai multă vreme în piață, de a achiziționa una dintre marile firme de furnizare a energiei electrice din piața locală.
În prrimăvară, Hidroelectrica anunța că vrea să achizițoneze servicii de consultanță pentru achizițiuonarea unei companii de furnizare de energie electrică și gaze naturale. Consultantul selectat a fost Deloitte, cu care producătorul a semnat contractul de consultanță pentru a i se face o analiză legată de achiziția unui furnizor. De atunci, piața a speculat că este vorba fie de Electrica Furnizare, fie de CEZ Vânzare, ca ținte ale preluării.
Iată că acum s-a oficializat intenția: Hidroelectrica face o ofertă pentru achiziția CEZ Vânzare
CEZ Vânzare este firma de furnizare deținută de grupul ceh CEZ în România, care a fost cumpărată, odată cu toate celelalte active (distribuția, parcul eolian din Dobrogea, microhidrocentralele din Caraș) de către Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), într-o tranzacție totală de 4,7 miliarde de lei.
CEZ Vânzare are circa 1,38 milioane de clienți casnici și comerciali.
Am scris însă din luna mai că australienii de la MIRA ar intenționa să vândă firma de furnizare. Potrivit informațiilor noastre de atunci, dacă MIRA obține cel puțin 15 milioane de euro pentru CEZ Vânzare, ar fi dispusă să vândă firma de furnizare din România. Atunci când australienii au cumpărat business-urile CEZ, au fost interesați în special de rețeaua de distribuție din Oltenia (operată acum de Distribuție Energie Oltenia) și de partea de producție din surse regenerabile (parcul eolian Fântânele Cogealac și microhidrocentralele din Caraș Severin) iar furnizarea ar fi fost „la pachet”, asta pentru că CEZ a dorit să vândă, de preferat, tot din România. Potrivit surselor noastre, la momentul tranzacției, la atât a fost evaluată furnizarea, 15 milioane de euro.
Dacă va ajunge să cumpere CEZ Vânzare – Hidroelectrica a mai avut o tentativă eșuată, alături de Electrica și SAPE, de a cumpăra toate activele CEZ din România – Hidroelectrica va deveni așadar unul dintre greii pieței de furnizare din țară.
La cei circa 300.000 de clienți casnici la care ajuns cu cea mai bună ofertă de pe piață și cei 21.000 de clienți casnici și non-casnici mari (date de la jumătatea anului) se vor adăuga 1,3 milioane de clienți casnici și 75.000 de non-casnici (date la jumătatea anului) pe care îi are CEZ Vânzare.
Nu știm care va fi politica de prețuri ulterioară tranzacției, mai ales pentru clienții casnici ce vor fi preluați de la CEZ Vânzare după finalizarea tranzacției – acum, pentru clienții casnici Hidroelectrica are de departe cea mai bună ofertă de energie electrică din piață – 0,25 lei/kWh pentru energia activă.
Hidroelectrica operează un număr de 209 centrale, cu o putere instalată totală de 6.482 MW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea. Pentru acest an, compania și-a bugetat venituri totale de circa 7,4 miliarde de lei, la un profit de circa 3 miliarde, care va fi cu siguranță depășit. La șase luni, a avut un profit net de 2,6 miliarde de lei.
Felicitări Hidroelectrica sunteți cei mai tari RESPECT !!!
Sint abonat energie Enel și vreau sa trec la Hidroelectrica