Hidroelectrica stă pe un munte de bani: are 2,5 miliarde de lei cash la bancă

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România și una dintre cele mai profitabile companii ale statului român, avea depozite bancare de circa 2,5 miliarde de lei la finalul anului trecut, potrivit datelor publicate recent de companie.

Depozitele bancare ale Hidroelectrica se ridicau la valoarea de 2,496 miliarde de lei, la 31 decembrie 2018, conform datelor publicate de companie. Suma este cu 800 de milioane de lei mai mare decât cea raportată de companie la finalul anului 2017 și cu peste un miliard peste ce avea la finalul lui 2016.

Amtinim că Hidroelectrica a avut un an 2018 cu rezultate financiare record, raportând un profit net de 1,97 miliarde de lei, cel mai mare din istorie, la venituri din exploatare de 4,3 miliarde de lei.

Cum compania are datorii destul de mici (împrumuturi de rambursat de 68 de milioane de lei și datorii privind impozitele amânate de circa 744 de milioane de lei), are așadar resurse financiare proprii pentru a finanța mare parte din planul de afaceri pe cinci ani, în valoare de 5,6 miliarde de lei, pe care l-a anunțat în 2018, dar ale cărei detalii nu le-a mai prezentat, pentru că din acest an compania este afectată de reintroducerea prețurilor reglementate.

„Pentru prima oară după mulți ani vom propune acționarilor spre aprobare un plan de afaceri. Ne-am propus un plan investițional de peste 5,6 miliarde lei. Am inclus investiţii noi, retehnologizări/modernizări, mentenanţă cu capitalizare şi achiziţie de participaţii, extinderea portofoliului Hidroelectrica şi diversificarea tipurilor de surse pe care le utilizăm”, a afirmat directorul general al companiei, Bogdan Badea, anul trecut, subliniind că „pentru a realiza un plan pe 5 ani trebuie predictibilitate, ca să putem demonstra acționarilor că ce facem e rentabil economic”.

Planul a fost realizat de Horvath&Partners Management Consulting SRL.

Ulterior, conducerea companiei a anunţat că va propune acţionarilor chiar în şedinţa AGA din 18 ianuarie 2019, aprobarea acestui plan. Însă, după acel moment, a apărut celebra Ordonanţa 114/2018, care afectează puternic compania, pentru că îi impune să vândă până la 65% din producție la preț plafonat, cost plus marjă de profit limitată la 5%.

Citește și:

Cum va scădea profitul Hidroelectrica în acest an şi în următorii, din cauza OUG 114 – scenarii

Compania a avut anul trecut cheltuieli cu investițiile de circa 304 milioane de lei, în condițiile în care, în buget, estimase că va investi 578 de milioane (grad de realizare de 53%). Pentru acest an, compania are bugetate 490 de milioane de lei.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică din România, cu o putere instalată totală de 6.444 MW în 208 centrale. Este controlat de statul român, în proporție de 80%, restul fiind deținut de Fondul Proprietatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *