Hidroelectrica, cifre istorice: profit net dublu la șase luni, mai mare decât cel din tot anul 2020, producție uriașă de energie electrică

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, are rezultate de excepție pentru primele șase luni ale anului, pe fondul apei din bleșug și al prețurilor ridicate la energie electrică.

Hidroelectrica, cu cei circa 6.500 MW instalați în centralele hidroelectrice pe care le operează, a produs în primele șase luni ale anului peste 10 TWh de energie electrică, pe fondul hidraulicității crescute, cu circa 45% mai mult decât în perioada similiară a anului trecut, potrivit datelor consultate de noi.

Pe fondul exploziei prețurilor la energie din acest an, compania a înregistrat o cifră de afaceri de peste 3,2 milarde de lei, la șase luni, cu 78% peste nivelul din primele șase luni ale anului trecut – 1,8 miliarde de lei.

În acest conext, indicatorul EBITDA (venituri înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare) a crescut și el cu circa 95% față de primele șase luni din 2020, ajungând la 2,44 miliarde de lei.

În aceste condiții, Hidroelectrica a realizat în primele șase luni ale anului un profit net de circa 1,69 miliarde de lei, mai mult decât dublu față de aceeași perioadă din 2020. De altfel, profitul pe primele șase luni din 2021 este mai mare decât profitul companiei pe întreg anul 2020, de 1,45 miliarde de lei.

Hidroelectrica a beneficiat de o conjunctură foarte favorabilă, atât din cauza condițiilor meteo care au favorizat producția de energie electrică în hidrocentrale, cât și din cauza creșterii abrupte a prețurilor la energia electrică din piață. Amintim că, după primele șase luni ale anului, prețul mediu spot al energiei electrice din România era de 291 de lei/MWh, cu peste 80% peste prețul mediu al perioadei echivalente din 2020. Iar creșterile au devenit și mai abrupte pe măsură ce am avansat în anul 2021: spre exemplu, în iulie, prețul spot a ajuns la 462 de lei/MWh, maxim istoric al pieței românești, de două ori și jumătate față de prețul mediu al lunii iulie 2020.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România, 100% verde, și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național, fiind o companie vitală pentru un sector strategic. Compania exploatează în prezent un număr de 209 centrale, cu o putere instalată totală de 6.482 MW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW, achiziționat recent. Compania este controlată de stat, prin Ministerul Energiei, cu 80%, iar Fondul Proprietatea deține 20% din acțiuni.

 

2 Comments

  1. Este de reflectat in ce masura compania a beneficiat de cresterile abrupte de preturi etc… si in ce masura le-a determinat, sau macar sustinut. Impreuna cu Nuclearelectrica, impinse de la spate – sau, din nou, macar sustinute – de autoritati.
    Nu vreau sa sune a atac la Hidro, nu este, pentru ca oamenii aia nu-s de capul lor, dar cifrele nu sunt doar uluitoare, halucinante. Sunt aberante si anormale. Nu sunt jurnalist si n-am timp de astfel de cercetari, dar m-as mira sa existe in lume vreo companie semnificativa de energie care sa obtina – ani la rand, pentru ca situatia nu e singulara!!! – EBITDA rates de 75% (???) si marje de profit net de peste 50%.
    Ca sa comparam mere cu mere, companiile omoloage Hidroelectricii din Norvegia (Statkraft) si Suedia (Vatenfall) au obtinut in ultimii ani marje de profit net de sub 25%, respectiv sub 10%.
    Daca niscaiva companii PRIVATE de petrol si gaze „beneficiau” la modul asta de „cresterea abrupta a preturilor”, sareau de sapte coti in sus autoritatile si impuneau imediat windfall profit taxes, trimiteau pe capul lor concurenta, pentru ca treaba asta pute de la o posta a politica de cartel etc…
    Dar, daca romanul e dispus sa plateasca dublu pentru energie electrica in schimbul mandriei gaunos-patriotice de-a gazdui cea mai profitabila companie de energie din lume… asa sa fie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *