Hidroelectrica și Nuclearelectrica ar putea obține 3,5 mld. euro din listarea la Bursă

Hidroelectrica şi Nuclearelectrica ar putea obţine cumulat 3,5 miliarde euro din listarea la bursă a unor pachete minoritare de acţiuni, sume pe care le-ar putea folosi pentru achiziţii în ţară sau în afara României, a declarat marţi managerul de fond al Fondului Proprietatea (FP), Greg Konieczny, scrie Mediafax.
Pentru Hidroelectrica estimăm că poate scoate 2,2 miliarde euro din listare, iar Nuclearelectrica ar putea obţine 1,3 miliarde euro , fără ca statul să piardă controlul. Ar putea folosi banii pentru achiziţii în ţară sau în afară”, a afirmat Konieczny, care este şi vicepreşedinte executiv la Franklin Templeton Investments, la o conferinţă organizată de Mediafax.

Franklin Templeton apreciază că statul ar putea derula o ofertă de listare pentru un pachet de 36% din acţiunile Hidroelectrica, rezultate în urma unei majorări de capital, o operaţiune similară urmând să fie derulată pentru 43% din acţiunile Nuclearelectrica.Astfel, statul ar rămâne în continuare acţionar majoritar, cu câte 51% din acţiunile fiecărei companii, faţă de participaţiile din prezent, de 80% la Hidroelectrica şi 90% la Nuclearelectrica.Totodată, participaţiile Fondului Proprietatea ar urma să scadă de la 20% la 13% în cazul Hidroelectrica şi de la 10% la 6% la Nuclearelectrica.

Ministerul Economiei a anunţat că va lansa la tranzacţionare la BVB, până la finele anului, acţiuni reprezentând câte 15% din capitalul Romgaz, Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TGN).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *